Izborne analize: Treba nam novi zakon, kao i sređen popis birača!



"KAMPANJA je bila forma bez sadržaja, a za to su krivi mediji, ali i marketinške agencije. Uostalom dugo je trajala tzv. predkampanja odnosno od odlaska Ive Sanadera pa se sve to nekako ispuhalo", rekao je u Izbornom studiju HTV-a Branko Mijić glavni urednik Novog lista komentirajući dosadašnji tijek kampanje. U studiju su: Ivan Šola kolumnist Glasa Slavonije, Tihomir Dujmović novinar Večernjeg lista te Jasmina Popović kolumnistica tek formiranog tjednika Foruma.

Popović: Sredite popis birača

Kolumnistica Popović osvrnula se da je zapravo HRT pratio izbornu kampanju, odnosno na izborni zakon koji svim daje istu minutažu, što je često dovodilo do apsurdnih situacija.

"Zakon treba mijenjati kao i odredbe o predizbornoj šutnji. Mediji moraju imati odabir koga će puštati", kaže Popović dodajući kako je nužno srediti ne samo izborne jedinice nego i popis birača. 

Šola: Neka ima čudaka, to je normalno na Zapadu

Za razliku od Mijića i Popović, Šoli nije loš izborni zakon odnosno obvezno praćenje kampanje.

"Moglo se čuti ono što je kod nas čudno, ali na zapadu je normalno. Neki 'čudaci' zastupaju legitimne političke stavove", smatra Šola  dodajući da je Hrvatska zapravo država zakašnjele demokracije te da su ti ljudi potrebni. Također smatra da treba podići izborni prag.

Dujmović: Besmislene priče


"Vlast treba ukinuti izbornu šutnju, dizati prag do pristojne razine da bi priča bila smislena", kaže Dujmović o trenutnom izbornom zakonu odnosno o praćenju kampanje kao i o izbornoj šutnji. Kako kaže u ozbiljnim zemljama ankete mogu raditi ozbiljne agencije koje imaju respekt.

"Dozvoljavaju se ankete koje manipuliraju. A dan prije izbora imamo izbornu šutnju i svi se pravimo ludi", kaže Dujmović. Također smatra kako treba podići izborni prag na 7 posto te ljudima objasniti što je to D'Hondt odnosno kako se točno broje glasovi.

Lalić: Trebalo je srediti popise birača

"Mislim da ne možemo biti zadovoljni odazivom. 86,5 posto 2000., 63 posto 2007. i danas tu negdje ako bude 63 posto, znači da je stanje demokracije u Hrvatskoj loše", smatra analitičar Dražen Lalić u studiju RTL-a dodajući da su izborni apstinenti najjača zborna snaga u Hrvatskoj, ali tu snagu nisu iskoristili.

"Time su poslali poruku da će nova vlast imat slabiji legitimitet nego ona izabrana 2000. godine.  Mislim da su se Horvatin i ministar Mlakar, kao i Kosor, trebali pobrinuti za sređivanje spiskova, jer je stanje u njima skandalozno. Cinično je govoriti da bi trebali biti zadovoljni apsolutno većim brojem birača", zaključuje Lalić.

Raos: Treba dići izlaznost na 70 posto!

"Izlaznost na izbore je poruka vladi da se pozabavi izbornim zakonodavstvom. Od svih institucija u zemlji građani najmanje vjeruju strankama, a to je zabrinjavajuće. Treba dignuti izlaznost na 70 posto, poput Španjolske, i onda možemo govoriti o legitimnosti izabranih vlasti", smatra pak Višeslav Raos, analitičar Centra za politološka istraživanja.

Pročitajte više