IZBORNI CIRKUS HDZ slizan sa Srbima, a SDP s ekstremnom desnicom

Foto: Index

LOKALNI izbori sve su bliže, a "neprirodnih" koalicija je sve više.

Kako se broji sitno do lokalnih izbora, više se ne biraju sredstva kako bi se privukli glasači. Privlačenjem glasača, naravno, omogućuju se, pod uvjetom da ne ispliva neka afera, udobne četiri godine u udobnoj fotelji.

Predizborni cirkus


U kampanjama izbora često se tako mogu vidjeti bizarni plakati, neumjesne parole i sav onaj pripadajući cirkus koji ide uz to. Čuju se obećanja s govornica, maše se ovjerenim izjavama, dogovori se sklapaju kao na montažnoj traci, a sve kako bi se sljedećih par godina uživalo u ugodnoj državnoj plaći.

I ovi predstojeći izbori nisu iznimka. Iako nas u Hrvatskoj teško više može išta iznenaditi, otkrili smo predizbornu taktiku skrivenu iza obraza toliko debelog da je teško povjerovati da bi netko, samo zbog fotelje, posegnuo za ovakvim potezom. Ali opet, u Hrvatskoj smo.

Srpski HDZ

Općina Markušica je mjesto u Vukovarsko-srijemskoj županiji s većinskim srpskim stanovništvom. Točnije, prema popisu stanovništva iz 2011., Markušica je mjesto s 90,10% Srba. Na približavajućim lokalnim izborima, očekivano je da će Srbi glasati za Srbe, odnosno za SDSS.

Međutim, SDSS je u svojim uputama za glasanje jasno istaknuo kako podupiru HDZ. Na letku, zgodno naslovljenim ćiriličnim pismom, nalazi se ime HDZ-ovog Bože Galića. Inače, Galić je aktualni župan vukovarsko-srijemske županije, ali, zlu ne trebalo, ipak se nalazi na plakatu SDSS-a, čime otvoreno i izravno pokazuju da ga podupiru. Iz toga logično slijedi i da je HDZ, odnosno Božo Galić, u sprezi i stranačkom dogovoru sa SDSS-om.



Inače, HDZ je, između ostalih, u vukovarsko-srijemskoj županiji najpoznatiji po glasnom protivljenju protiv ploča napisanih ćirilicom. Istom onom kojom je naslovljen letak na kojoj se nalaze SDSS-ovci i HDZ-ovac. Također, javnosti su, nažalost, poznate scene s incidenta s razbijanjem tih istih ploča. Poznato je i organiziranje sastanaka i glasnih mitinga protiv ćiriličnih natpisa u Vukovaru. S koje je strane HDZ bio u toj priči? Zna se.

S druge strane, stranka koja tvrdi da je dijametralno suprotna od HDZ-a, radi u dlaku istu stvar kao politički rivali.

SDP je u Obrovcu, naime, u koaliciji s HSP-om.



Socijaldemokratska partija, oni koji se stavljaju na lijevi pol političkog globusa i rogobore protiv rastućeg desničarenja po Hrvatskoj, slizani su s utjelovljenjem desnice u Hrvatskoj. HSP, na stranu sve smiješne frakcije koje su potekle od njih, oduvijek se svrstavao rigidno desno. S druge strane, stranka koja bi trebala predstavljati najveću opoziciju desnici u Hrvatskoj, čuči u koaliciji s ljudima koji bi trebali imati dijametralno suprotna načela.

Pročitajte više