Izborni rezultati u Sisačko-moslavačkoj županiji

Županijsko izborno povjerenstvo u Sisku danas je objavilo privremene i neslužbene rezultate lokalnih izbora za Sisačkomoslavačku županiju, šest gradova i 13 općina. L

Na lokalne izbore u Sisačko-moslavačkoj županiji izišlo je 72.695 birača od 173.920 birača upisanih u biračke popise.

Od 49 vijećnika u novoj Županijskoj skupštini najviše će, 19, imati koalicija "Srcem za promjene" u kojoj su SDP, HNS, HSS, LS i SDA, koalicija HDZ, HSLS, DC i DSU 16, HSP devet, HSU tri i Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) dva.

Od predsjednika Izbornog povjerenstva u Sisku Danka Kovača doznaje se da će se izbori ponoviti na biračkom mjestu u Maloj Gradusi, tako da će izborni rezultati u Županiji biti konačni kad se ponove izbore u tom mjestu i isteknu svi rokovi za žalbe i vrijeme njihova rješavanja.

U sisačkom Gradskom vijeću od ukupno 31 mjesta većinu, 16 vijećnika, dobila je koalicija "Sisačko proljeće" (SDP - HNS - HSS -LS) nositelja Davorka Vidovića, koalicija HDZ - HSLS - DC dobila je devet i HSP šest mjesta.

Predsjednik Izbornog povjerenstva u Sisku Danko Kovač je u ime Županijskog izbornog povjerenstva potvrdio da je sisački Gradski odbor HDZ-a danas oko 14,30 sati uputio pismeni prigovor na rad biračkog odbora i zapisnik biračkog mjesta u Topolovcu kod Siska. Ondje je, po riječima predsjednika sisačkog HDZ-a Srećka Selanca prijeporno 17 glasačkih listića koji su proglašeni nevažećima, a po njegovu mišljenju riječ o glasovima za HDZ i njegovu koaliciju s HSLS-om i DC-om.

U pismenom prigovoru Selanac je naveo da je razlika između HDZ-a i HSP-a na jednoj strani te "Sisačkog proljeća" sa SDP-om na čelu 16 glasova u korist "Sisačkog proljeća", te da bi HDZ i HSP pribrajanjem tih 17 glasova osvojio većinu u Gradskom vijeću od samo jednog glasa.

Koalicija HDZ-HSLS u Glini je od 19 mjesta u Gradskom vijeću osvojila 10 i najvjerojatnije će nositelj liste, dosadašnji gradonačelnik Marko Sremić iz HDZ-a, samostalno sastaviti gradsku izvršnu vlast, a Sremić ostati gradonačelnikom.

SDSS je dobio četiri, koalicija HNS - HSS i koalicija SDP - SPH po dva mjesta, a Hrvatski blok (HB) jedno.

U Hrvatskoj Kostajnici od 15 vijećničkih mjesta HDZ je dobio sedam, koalicija HSS - HSLS četiri, Nezavisna lista Tomislava Žličarića dva te HNS i HSP po jednog vijećnika.

(Hina) xzmalj ysp

Pročitajte više