"Izbrisani" u Sloveniji nakon 18 godina dobivaju državljanstvo

SLOVENSKI parlament je sa 48 glasova za i sa 30 glasova protiv prihvatio zakon o uređenju statusa državljana iz bivše SFRJ u Sloveniji koji su prije 18 godina izgubili državljanstvo ili pravo na boravak. Nakon 18 godina će Slovenija urediti položaj "izbrisanih".

Nakon osamostaljenja u Sloveniji je oko 26.000 ljudi iz drugih bivših jugoslavenskih republika ostalo bez državljanstva ili prava na boravak. Danas je oko 13.500 osoba koje u Sloveniji nemaju uređen status. Ministarstvo unutarnjih poslova nema podataka o tim osobama.

Ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal izjavila je da zakon rješava pitanje nezakonitog brisanja državljana republika iz bivše SFRJ koji su u Sloveniji živjeli prije osamostaljenja i da je u skladu s pravorijekom ustavnog suda koji je tu problematiku definirao prije sedam godina.

Ovaj zakon bi predstavljao zadnju fazu "izbrisanih", koja se nije uspjela riješiti 18 godina. "Izbrisani" su izgubili neka socijalna prava, mnogi su morali napustiti Sloveniju, dok su neki bili protjerani, piše slovenski Dnevnik.

Pročitajte više