Izdana upozorenja za dijelove Hrvatske. Evo kada će napokon prestati kiša

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

DANAS će na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Ujutro ponegdje kratkotrajna magla. Od sredine dana mjestimice jači razvoj oblaka te pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u unutrašnjosti gdje lokalno mogu biti i jače izraženi. Vjetar slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 23 do 28 °C.

Za cijelo područje kopnene Hrvatske izdano je žuto upozorenje Meteoalarma zbog mogućih grmljavinskih nevremena.

I sutra će u unutrašnjosti biti djelomice sunčano i nestabilno, uz jači razvoj oblaka ponajprije od sredine dana uz mjestimične pljuskove i grmljavinu, lokalno i jače izražene. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a poneki pljusak može se spustiti i do obale sjevernog dijela. 

Vjetar uglavnom slab te će ujutro ponegdje biti magle, osobito po kotlinama i uz rijeke. Na Jadranu poslijepodne umjeren jugozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 16, na Jadranu između 17 i 21, a najviša dnevna većinom od 23 do 27 °C, prognozira DHMZ.

Nestabilno će biti i tijekom vikenda, i u subotu i u nedjelju treba računati lokalno na pljuskove, ali pretežno u unutrašnjosti. Od nedjelje će zapuhati sjeveroistočnjak, na moru umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak, prognozira Tea Blažević za N1. Stabilizacije nema niti u novom tjednu.

Što nas čeka do kraja mjeseca?

Upitali smo DHMZ kada će napokon doći do stabilizacije vremena i što nas čeka do kraja lipnja.

"Prema trenutačno dostupnim prognostičkim materijalima nema naznaka stabilizacije vremena u Hrvatskoj, iako će duž obale vrijeme biti povoljnije i sunčanije. I dugoročna prognoza pokazuje na nestabilniji i svježiji prvi dio mjeseca uz čestu pojavu kiše. Za drugi dio lipnja postoji vjerojatnost normalizacije vremenskih prilika što znači da će temperatura zraka biti prosječna za doba godine. Iako tad nema signala za veću količinu oborine, česti pljuskovi lokalno mogu biti intenzivni.

Idućih dana se u Hrvatskoj očekuje promjenjivo i nestabilno vrijeme, u unutrašnjosti uz više sunčanih razdoblja nego početkom ovog tjedna. Uz jači dnevni razvoj oblaka na kopnu će mjestimice biti pljuskova i grmljavine, a uglavnom za vikend i uz obalu je moguć poneki lokalni pljusak. S obzirom na pljuskovit karakter oborine lokalno i dalje može pasti veća količina kiše u kratkom vremenu, a moguća je i tuča te prolazno pojačan vjetar", kažu za Index iz DHMZ-a.

Pljuskovite oborine karakteristične su za ovo doba godine i jedan pljusak je ponekad dovoljan da se premaši mjesečna srednja količina oborine na manjem području. Na području Zagreba dosadašnja količina oborine u lipnju je u granicama normale.

Međutim, svi proljetni mjeseci (ožujak, travanj i svibanj) bili su kišni u odnosu na prosječne prilike iz dugogodišnjeg razdoblja tako da je ovogodišnje proljeće, prema svim klimatološkim pokazateljima, na području Zagreba bilo vrlo kišno.

Dodatno, prema našim istraživanjima opaženih klimatskih promjena, na području Zagreba od sredine prošlog stoljeća uočena je povećana učestalost kratkotrajnih (do 2 h) kišnih epizoda te porast njihova intenziteta", dodali su iz DHMZ-a.

Pročitajte više