Izetbegovićevoj ženi oduzeli magisterij, sad je izbačena i s Medicinskog fakulteta

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Senat Sveučilišta u Sarajevu danas je Sebiji Izetbegović poništio status redovite profesorice na Medicinskom fakultetu nakon što joj je ranije oduzeo titulu magistrice medicinskih znanosti.

Utjecajna supruga čelnika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića redovita je profesorica, na predmetu ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, postala 2014., a članovi Senata sada su zaključili kako je ona u to zvanje izabrana protuzakonito jer nije ispunjavala propisane uvjete.

Što će biti s doktoratom?

Kako joj je ranije oduzeta titula magistrice medicinskih znanosti, nije imala uvjete ni za stjecanje doktorata pa posljedično nije mogla biti imenovana ni u nastavničko zvanje.

"To je normalni slijed ranijih odluka s ciljem dovođenja postupka do kraja kako bismo smanjili negativne učinke rada (Sebije Izetbegović) u zvanju redovite profesorice", kazao je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Senata rektor Rifat Škrijelj. Od Medicinskog se fakulteta sada očekuje da odmah imenuje novog nastavnika koji će preuzeti predmete koje je predavala Izetbegović.

Ona pak ima pravo pokrenuti sudski proces ako kani osporiti ovu odluku. Rektor Škrijelj je kazao kako je sam doktorat, odnosno njegova validnost, odvojeno pitanje o kojemu će se naknadno odlučivati.

Sebija Izetbegović još uvijek je i ravnateljica Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu (KCUS), a taj joj status ovisi o odvojenom postupku provjere zakonitosti izbora koji treba provesti ta najvažnija zdravstvena institucija u BiH.

Uz liječničku karijeru Izetbegović je ostvarila i političku, pa je do sada napredovala do pozicije zastupnice SDA u skupštini Sarajevske županije, gdje je izabrana na izborima 2022. godine.

Nema dokaza da je položila sve ispite

Senat Sveučilišta u Sarajevu je početkom ožujka donio odluku kojom joj je oduzeo titulu magistrice medicinskih znanosti. Ta je odluka donesena jer je provjerama utvrđeno kako ne postoji vjerodostojna dokumentacija da je Izetbegović položila sve ispite koji su bili preduvjet za izradu i obranu magistarskog rada, a ona čak nije imala ni diplomu koja joj je morala biti izdana.

Ona je tvrdila kako je veći dio ispita položila na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, no ondje nije pronađena dokumentacija kojom bi se to moglo dokazati.

Izetbegović je ranije najavila kako odluke Senata neće prihvatiti te da će tužiti sve članove tog tijela koji su glasali da joj se oduzme titule. I ona i njen suprug smatraju kako je cijeli proces provjere njenog statusa i zvanja rezultat političkih pritisaka.

Bakir Izetbegović je čak izjavio kako je sve to dio urote orkestrirane iz Zagreba s ciljem donošenja novog izbornog zakona u BiH koji bi bio protivan zahtjevima SDA.

Pročitajte više

 

Pročitajte više