Dodik rekao da se Alija Izetbegović borio na strani nacista u Drugom svjetskom ratu pa zaradio tužbu

Foto: Hina

ČLANOVI obitelji Izetbegović tužili su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog klevete i on će na sudu morati dokazati svoje tvrdnje da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bio tijekom 2. svjetskog rata pripadnik zloglasne "Handžar divizije", koja se borila na strani nacista.

Kako je prenio portal Faktor, Izetbegovićev sin Bakir, sadašnji član Predsjedništva BiH, te kćeri Lejla i Sabina su posredstvom odvjetnika Dražena Zubaka uputili tužbu protiv Dodika Općinskom sudu u Sarajevu i zatražili odštetu od 15 tisuća konvertibilnih maraka (oko 7,5 tisuća eura).

Izravni povod za tužbu su Dodikove izjave iz kolovoza u kojima je on ustvrdio kako je Alija Izetbegović bio "poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu".

Serija o Aliji Izetbegoviću

Dodik je ovo izjavio komentirajući činjenicu da je turska državna televizija TRT tada počela snimati seriju o Aliji Izetbegoviću, a po mišljenju predsjednika RS to je zapravo pokušaj "pranja" njegovog životopisa.

Dodik je uz to optužio Izetbegovića i za ratne zločine navodeći kako je lokacija na kojoj su snimani dijelovi serije, nekadašnji zatvor Silos u Tarčinu kod Sarajeva, bio mučilište za Srbe te kako je Izetbegović tamo osobno nadzirao njihovo zlostavljanje.

"Imajući u vidu sve to, i činjenicu da je Aliju Izetbegović, kako je priopćio Haaški tribunal na dan njegove smrti, samo smrt spriječila da završi u Haaškom tribunalu i odgovara za zločine, ovo vidimo kao način da se opere njegova biografija", rekao je tada Dodik najavivši kako će stoga osobno poduprijeti snimanje filma o Radovanu Karadžiću, unatoč činjenici da je on osuđen na 40 godina zatvora zbog ratnih zločina.

Dokumenti i tužba


Dva dana nakon Dodikova istupa Bakir Izetbegović mu je odgovorio porukom kako će sve to što je izgovorio, imati priliku dokazati na sudu.

"Alija je bio regrutiran u partizansku vojsku, a Dodik će svoje tvrdnje dokazivati na sudu", poručio je tada Bakir Izetbegović.

Obitelj Izetbegović navodno se oslanja na službene dokumente koji jasno dokazuju Alijinu pripadnost partizanskim postrojbama u koje je unovačen kao 18-godišnjak.

Pročitajte više