Izgradnja javnih objekata ubuduće bez barijera za invalide

SVI NOVOSAGRAĐENI objekti javne i poslovne namjene morat će nakon usvajanja novoga Zakona o gradnji biti projektirani i građeni tako da omogućuju nesmetan pristup i kretanje kroz građevinu osobama s teškoćama u kretanju.

Zakon o gradnji izrađuje Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja, a trebao bi biti dovršen iduće godine.

Odredbe koje se odnose na prostorne barijere već su unijete u prijedlog zakona, a budući da su udruge osoba s invaliditetom zadovoljne predloženim rješenjima, vjerojatno se neće bitno mijenjati.

Za nepoštivanje odredbi propisana je novčana kazna od 25.000 kuna za osobu registriranu za poslove projektiranja, s isto toliko bi se kaznila pravna osoba ovlaštena za nostrifikaciju, dok bi izvođač radova morao platiti 100.000 kuna.

Uvjeti prilagodbe objekata bit će detaljnije regulirani novim Pravilnikom o barijerama, čije se dovršenje očekuje do kraja godine.

I dosadašnji je Pravilnik o prostornim standardima iz 1982. propisivao da javne pješačke površine i pristupi do javnih objekata, stambenih zgrada i javnih površina moraju biti dostupni teže pokretljivim osobama, slijepima i gluhima, no malo se tko toga držao.

´Projektanti su uglavnom nacrte prilagođivali pravilniku, no investitor radova bi u pravilu zbog uštede izbjegao takvu prilagodbu´, kaže Ljubomir Miščević, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Dobivanje uporabne dozvole za objekt i dosad je bilo uvjetovano poštivanjem pravilnika, no mnogi bi jednostavno otvorili objekt i bez uporabne dozvole.

No, ušteda na teško pokretljivim osobama ipak se neće isplatiti jer će u idućih nekoliko godina većina javnih ustanova morati proći rekonstrukciju i adaptaciju, što je daleko skuplje nego prilagodba objekta prilikom izgradnje.

Primjerice, postavljanje samo jedne podizne platforme na mjestima gdje invalidi zbog stepenica nemaju pristup građevini stoji oko 10.000 eura.

Hrvatski sabor usvojio je prošloga mjeseca Nacionalnu strategiju politike za osobe s invaliditetom, koja propisuje prilagodbu javnih objekata invalidima do 2006. godine.

Strategijom se obvezuje Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja da do kraja 2003. donese propise za sprečavanje neprilagođene gradnje i postroži kriterije za uporabu javnih prostora, stambenih građevina, te ugostiteljskih i turističkih objekata.

Ministarstvo zdravstva treba do kraja 2006. godine osigurati pristupačnost svih domova zdravlja i bolnica te ih opremiti pomagalima za gluhe i slijepe osobe.

Ministarstvo prosvjete i športa mora kontinuirano raditi na uklanjanju barijera u školama, fakultetima i studentskim domovima, a svi nacionalni muzeji, kazališta i kina trebaju do kraja 2006. biti prilagođeni osobama u invalidskim kolicima, te slijepima i gluhima.

Dosadašnji rezultati uklanjanja barijera te niz primjera dobre i loše prilagodbe objekata bit će predstavljeni na večerašnjoj izložbi i okruglom stolu ´Prostorne barijere´, u galeriji Modulor u Centru za kulturu Trešnjevka.

Izložba i okrugli stol priređeni su u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana invalida.

Pročitajte više