Izložba iz fundusa zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt u Dublinu

IZLOŽBA iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba "Hrvatska u svjetlotisku / Razglednice iz Hrvatske 1898.-1921." otvorena je u srijedu, 22. kolovoza u Erin Roomu Dublin Castlea, reprezentativnom prostoru dvorca čija je gradnja u Dublinu započela davne 1204. godine i najposjećeniji je turistički objekt u Irskoj.

Izložba razglednica s prijelaza stoljeća mali je karusel razglednica koji prikazuje različite krajeve Hrvatske. Njegovane slike gradova i spomenika, kupališta i marina, ljupkih krajolika mediteranskog raslinja i blage klime.

Izložbu razglednica iz razdoblja secesije koncipirala je mr. Marija Tonković, muzejska savjetnica i voditeljica zbirke starije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt. Sastavljena je od 50 razglednica, a poseban naglasak u koncipiranju izložbe stavljen je na početke turizma u Hrvatskoj. Osim u Hrvatskoj (Zagreb i Opatija), izložba je do sada gostovala u Londonu, Bruxellesu i Stuttgartu.

Na otvorenju izložbe nazočni su bili predstavnici diplomatskog zbora u Irskoj, te političkog i kulturnog života Irske, kao i hrvatske zajednice. U kratkom obraćanju prisutnima veleposlanik Republike Hrvatske mr. sc. Veselko Grubišić naglasio je izuzetno dobre bilateralne odnose između dviju zemalja, spomenuvši nedavno izdavanje prigodnog srebrnog kovanog novca "Ivan Meštrović" od strane Narodne banke Hrvatske i Irske središnje banke, te izrazio uvjerenje da će i ova izložba dodatno pridonijeti povezivanju dviju zemalja na području kulture.

Izložbu je predstavila njena autorica mr. Marija Tonković, dok je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt prof. Miroslav Gašparović predstavio Muzej, njegovu povijest i kolekcije. 

Pročitajte više