Izložba nagrađenih radova International VELUX Award 2004

OD 7. LISTOPADA otvorena je izložba deset nagrađenih radova na natječaju International VELUX Award 2004 za studente arhitekture, koji su izloženi na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, do 17. studenog 2005.

"The hole issue", rad studenata Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu; Deana Niskote, Ivana Starčevića i Hrvoja Župarića, te njihove mentorice prof. Alenke Delić, nagrađen je 2. nagradom, odabirom žirija između 258 radova iz 106 škola iz 27 europskih zemalja.

Projekti koji su uspješno razradili kako analizu problematike, tako i dizajn, projekti koji su radije istraživali esencijalna pitanja nego servirali gotove odgovore. Žiri je tražio ideje i koncepte koji izražavaju optimizam i vjeru u sutra. Istaknuli su socijalnu dimenziju radova, stavljajući ljudski život i njegovu kvalitetu u središte stvaralaštva. Žiri je dao generalnu pohvalu studentima za njihovu sposobnost imaginacije, kreativnost i izrazite prezentacijske sposobnosti.

Prva nagrada Claes Heske Ekernäs iz Oslo School of Architecture iz Norveške svojim je projektom "Light as Matter", osvojio prvu nagradu. Žiri ga je opisao kao "senzitivan pristup koji izražava lakoću i optimizam”.

Teme radova bile su raznolike, no sadrže neke dodirne točke, npr. istraživanje odnosa između svjetlosti i različitih materijala - stakla ili tkanine, ili izum svjetlosnih mehanizama u obliku konstrukcija koje se pomoću manje ili više kompleksnih mehaničkih ili elektroničkih kontrolnih sistema prilagođavaju dnevnom svjetlu.

1. listopada 2005. međunarodni natječaj International VELUX Award for Students of Architecture po drugi je put otvoren za prijave. Ovaj put na istraživanje dnevnog svjetla u arhitekturi, kroz temu "Light of Tomorrow", pozvani su studenti arhitekture iz cijelog svijeta. Cilj ovog natječaja je potaknuti studente na diskusiju o temi dnevne svjetlosti, dati im nadahnuće kako što kreativnije prikazati utjecaj dnevnog svjetla u prostoru.

Ovaj natječaj prilika je za promociju talenta mladih hrvatskih arhitekata, čiji će rad biti ocjenjivan od strane prestižnog arhitektonskog žirija u sastavu: Kengo Kuma, Japan; Reinier de Graaf, Nizozemska, Róisín Heneghan, Irska, Omar Rabie, Egipat, Douglas Steidl, SAD (predstavnik UIA), Per Olaf Fjeld, Norveška (predstavnik EAAE).

Ukupan iznos nagrada od 30,000 EUR bit će podijeljen odabranom broju autora i mentora najuspješnijih radova. Svoju namjeru sudjelovanja na natječaju studenti moraju potvrditi do 10. veljače 2006, a rok za predaju projekata je 05. svibanj 2006. Detaljne informacije potražite na službenim stranicama natječaja www.VELUX.com/A

Pročitajte više