Iznad Dalmacije snimljeno čudno svjetlo, kao da je NLO. Evo o čemu se radi

Screenshot: YouTube/ Dalmacija danas

JUČER se iznad nekih dalmatinskih gradova pojavilo vrlo neobično magličasto svjetlo koje nije ličilo ni na jednu poznatu letjelicu te je svojim izgledom podsjećalo na tipičan primjer NLO-a, neidentificiranog letećeg objekta.

Portal Dalmacija danas objavio je na YouTubeu nekoliko snimaka ovog čudnog fenomena iz raznih područja Dalmacije; jedan je snimljen na Hvaru, a druga dva iznad Draga i Splita (video dolje).

Svjetlo snimljeno i iznad Austrije

No, vrlo brzo se uočila sličnost između karakteristika te pojave i sličnog fenomena koji se istoga dana i u iste sate zbio iznad drugih europskih gradova, kao što se vidi na snimci koja je snimljena u Austriji (video dolje).

Naime, u to je vrijeme s Floride na raketi Falcon 9 uspješno lansirano novih 60 satelita koji su se pridružili već prije lansiranim satelitima širokopojasne mreže Starlink koju je osnovala kompanija SpaceX, piše Spaceflight now.  

Starlink sateliti

Raketa je lansirana 11. studenog, a par minuta nakon polijetanja dio rakete prvog stupnja se ugasio i odvojio od dijela drugog stupnja, pri čemu se na njemu upalio raketni motor Merlin. Raketa je tada krenula u orbitu kako bi tamo ispustila svoj teret, odnosno satelite.

Motor druge faze misije Falcon 9 isključio se oko devet minuta nakon lansiranja, a raketa je neko vrijeme letjela iznad Europe i Bliskog Istoka prije nego što je ponovno upalila motor oko 10:41 ujutro EST (odnosno 16:41 po našem vremenu) kako bi uspostavila orbitu na visini od 280 km i ispustila te rasporedila Starlink satelite.

Dio rakete prvog stupnja kasnije se uspješno spustio na brod tvrtke SpaceX.

Pročitajte više