Iznad europskog prosjeka: 84 posto hrvatskih adolescenata konzumira alkohol

ALKOHOL i cigarete hrvatskim adolescentima su primarni poroci, po kojima se uzdižu iznad europskog prosjeka, pokazali su rezultati europskog istraživanja danas predstavljeni u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

Domaće tinejdžere u pušenju cigareta nadmašuju samo vršnjaci iz Austrije, Češke, Bugarske i Letonije. Za razliku od europskog prosjeka od 29 posto pušača, među 16-godišnjim dječacima i djevojčicama, u Hrvatskoj je taj prosjek 38 posto.

50 posto se "ubija" u alkoholu

Po pitanju alkohola, razlike su manje, no naši adolescenti ipak prednjače pred svojim europskim vršnjacima, s prosjekom od 84 posto onih koji su u posljednjih godinu dana bar jedanput probali alkohol. Europski prosjek nije daleko od našeg, te je svega za dva posto manji, no u ekscesivnom ispijanju alkohola, naši se adolescenti ipak ističu, s 50 posto onih koji se "ubijaju" u alkoholu, dok je europski prosjek na 43 posto.

Omiljeno alkoholno piće dječaka, prema istraživanju, najčešće je pivo, dok je žestok alkohol ili njegove kombinacije, preferencija djevojčica. S vedrije strane, naši mladi se ipak nešto manje drogiraju od europskih adolescenata, kod kojih je marihuanu probalo 23 posto dječaka i 17 posto djevojčica, dok je prosjek naših mladih 21 posto kod dječaka i 16 posto kod djevojčica.

Tri tisuće 16-godišnjih tinejdžera ispitano je u sklopu projekta European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) tijekom 2007. godine u Hrvatskoj, koje je četvrto istraživanje te vrste u nas. Osim u nas, ono je provedeno još u 35 zemalja, a cilj mu je pratiti kretanja trendova europskih srednjoškolaca u uporabi sredstava ovisnosti.

K.S.
Foto: ilustracija

Pročitajte više