Turk sve iznenadio: Novi kandidat za mandatara slovenske vlade je bankar Marko Voljč?

NAKON što su na čelo grčke i talijanske vlade došli bankari, ista sudbina bi mogla zadesiti još jednu europsku državu.

Slovenija je održala parlamentarne izbore isto kada i Hrvatska, 4. prosinca prošle godine, no još nema niti mandatara vlade, jer je parlament prošlog tjedna odbio izbornog "pobjednika" Zorana Jankovića. Danas je za novog kandidata za mandatara vlade slovenski predsjednik Danilo Turk predložio bivšeg prvog čovjeka Nove Ljubljanske banke koji trenutno radi u belgijskoj banci KBC, Marka Voljča, piše Delo. 

"On je taj čovjek"

Voljč će postati kandidat za mandatara samo ako se sa time slože predstavnici slovenskih stranaka. "Jučer i danas sam razgovarao sa Markom Voljčem, međunarodno priznatim financijskim i financijskim stručnjakom. Pitao sam ga je li spreman preuzeti ulogu kandidata za mandatara. Odgovorio je potvrdno, ali i dodao da će pristati samo ako ga parlamentarne stranke prihvate konsenzusom", kazao je Turk i dodao da je Voljča danas predložio strankama i da su one rekle da će razmisliti o tome prijedlogu.

O novom kandidatu za mandatara vlade se slovenski političari moraju dogovoriti do 25. siječnja. Turk tvrdi da stranke u konzultacijama nisu predlagale Voljča te da je to samo njegov prijedlog, ali da su stranke same izrazile spremnost da podupru nekoga izvan kruga poznatih kandidata.

"Moj izbor je temeljen na kontaktima sa poduzetnicima. Mislim da ta osoba mora imati vještine i biti ekonomski stručnjak koji može rješavati probleme", kazao je Turk i dodao da je zato njegov prijedlog očekivan i prirodan. "On je taj čovjek", tvrdi Turk te dodaje kako bi vlada koju vodi bankar morala imati političku potporu.

Pročitajte više