Izrael i Poljska vraćaju ambasadore: "Dogovoreno je da će se naši odnosi obnoviti"

Na slici je izraelski ambasador u Poljskoj Foto: EPA

IZRAEL i Poljska odlučili su obnoviti odnose narušene prošle godine nakon što je Varšava donijela zakon koji Židovima otežava pravo na povrat imovine oduzete u Drugom svjetskom ratu, no sada će dvije zemlje ponovo razmijeniti veleposlanike.

Ova odluka je zaokret za novog izraelskog premijera Yaira Lapida, koji je kao šef diplomacije taj zakon nazvao antisemitskim i nemoralnim. Radi se o zakonu koji se odnosi na imovinu zaplijenjenu prvo od strane njemačkih nacističkih okupatora, a koju su potom za sebe zadržali poslijeratni komunistički vlastodršci.

Dogovoreno je da će se budući problemi rješavati iskrenim razgovorom

"Dogovoreno je da će se naši odnosi obnoviti i vratiti na pravi put", priopćio je ured izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga nakon razgovora s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

"Obojica predsjednika izrazila su nadu da će se bilo kakvi budući problemi rješavati iskrenim i otvorenim dijalogom te u duhu međusobnog poštovanja", dodaje se u priopćenju.

Poljaci: Nastojimo popraviti svoje odnose s Izraelcima

Ured predsjednika Dude objavio je da će se poljski veleposlanik u Izraelu, koji je bio opozvan tijekom spora, vratiti. Herzogov ured je pak objavio da će novoimenovani ambasador u Poljskoj uskoro predati svoje vjerodajnice.

"Nastojimo popraviti svoje odnose s Izraelom. Nema gubitnika ili pobjednika. Dajemo još jednu šansu za uspostavu normalnih odnosa", rekao je Jakub Kumoch, savjetnik poljskog predsjednika za vanjsku politiku.

Pročitajte više

 

Pročitajte više