Izrael nastavlja gradnju unatoč protivljenju SAD-a

IZRAELSKE su vlasti odobrile nastavak gradnje novih stambenih objekata za židovske doseljenike, unatoč oštrom protivljenju SAD-a. Izraelski ministar obrane Ehud Barak je izdao dozvole za gradnju 455 novih objekata na Zapadnoj obali. Predsjednik izraelske vlade Benjamin Netanyahu je, kako prenosi Associated Press, najavio odobravanje novih projekata unatoč osudi američke administracije i zahtjevu za zamrzavanje svake gradnje.

Američki predsjednik Barack Obama je pokušao utjecati na Benjamina Netanyahua da se zaustavi gradnja kako bi se mogli obnoviti izraelsko-palestinski mirovni pregovori koji su prekinuti krajem prošle godine. Izraelski predsjednik vlade je odbio takav zahtjev pod objašnjenjem da država mora slijediti prirodni rast stanovništva i njegove potrebe, te da 2.500 domova koji su u izgradnji moraju biti dovršeni.

Nakon što je objavljeno da se gradnja nastavlja, dolazak u Izrael je najavio posebni američki izaslanik George Mitchell koji s izraelskim predsjednikom vlade želi postići sporazum o prestanku nastavka gradnje. Taj susret bi trebao biti "zagrijavanje" pred sljedeći susret Netanyahua, Obame i palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa krajem rujna na Općoj skupštini UN-a.

Pročitajte više