Izrael odobrio cijepljenje male djece Pfizerom i Modernom

Ilustracija: EPA

IZRAELSKI ministar zdravstva priopćio je danas da je odobrio cijepljenje djece između šest mjeseci i četiri godine protiv koronavirusa cjepivom Pfizera i Moderne.

Izrael je tako postao druga zemlja u svijetu, nakon Sjedinjenih Država, koja je odobrila cjepivo na bazi glasničke RNA za čitavo stanovništvo, pa tako i za one najmlađe.

Stručnjaci: Nuspojave cjepiva su blage

Stručnjaci dvaju izraelskih konzultativnih odbora zaključili su da su nuspojave cjepiva blage, a djelotvornost cjepiva velika, pokazuje pismo koje je ravnatelj ministarstva zdravstva 1. srpnja uputio ministarstvu.

Svi su stručnjaci istaknuli da su cjepiva sigurna i većina ih je preporučila cijepljenje rizične dojenčadi i male djece, pa i onih koji nisu rizični, navodi se u pismu.

Više od 6 milijuna Izraelaca primilo je barem dvije doze

Odobrenje izraelskih vlasti dolazi pošto je Američka agencija za lijekove (FDA) u lipnju odobrila Modernino cjepivo za djecu od šest mjeseci do pet godina i Pfizerovo za djecu od šest mjeseci do četiri godine. Više od šest milijuna Izraelaca primilo je barem dvije doze cjepiva protiv korone, među kojima 17 posto djece od pet do jedanaest godina.

Neke zemlje, poput Argentine, Bahreina, Čilea, Kine, Kube, teritorija Hong Konga i Venezuele, preporučivale su cijepljenje za najmlađe, ali ne cjepivom na bazi glasničke RNA (Pfizer, Moderna) koje se smatra vrhunskim tehnološkim postignućem na tom polju.

Pročitajte više