IZRAEL POČEO UKLANJATI VAŽNU CESTOVNU BLOKADU NA ZAPADNOJ OBALI

Izrael je u nedjelju počeo uklanjati važnu cestovnu blokadu na Zapadnoj obali, čime želi pridonijeti provedbi međunarodnoga mirovnog plana uoči posjeta izraelskog premijera Ariela Sharona Washingtonu.

Nadzorna točka Surda, sjeverno od Ramallaha, nalazi se na mjestu koje povezuje glavno palestinsko trgovačko i političko središte s više od 100 palestinskih sela. Zatvorena je od početka 34-mjesečne palestinske pobune.

Uz zvuk automobilskih truba i slavljeničke povike, palestinski buldožeri pokušali su ukloniti cementne blokove blokade, no u tome su ih zaustavili izraelski vojnici koji su sami nastavili micati blokadu.

Izraelski premijer Ariel Sharon sastat će se s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u utorak kako bi razgovarali o stanju na Bliskom istoku i mirovnom procesu. Bush je u petak primio palestinskog premijera Mahmouda Abbasa.

Uoči Sharonova posjeta Washingtonu, izraelska je vlada u petak najavila da će se povući iz još dva grada na Zapadnoj obali i ukloniti tri tamošnje cestovne blokade. Obećala je i izdati 8.500 radnih dozvola Palestincima, te deblokirati 16,4 milijuna dolara namijenjenih palestinskim vlastima. Potvrdila je također da će osloboditi nekoliko stotina palestinskih zatvorenika.

Pročitajte više