Izrael, SAD, Njemačka i drugi protiv UN-a i Ahmadinedžada

NAKON osam godina, nova UN-ova konferencija o antirasizmu ponovno podiže buku. Izrael je iz Švicarske, u kojoj se održava konferencija, povukao svog veleposlanika, a SAD, Njemačka, Australija i još neke zemlje bojkotiraju sastanak. Sve su to posljedice zloglasne konferencije u Durbanu, održane 2001. godine.

Konferencija danas otvorena u Ženevi prva je UN-ova konferencija o antirasizmu u osam godina. Ipak, 2001. već je održan sličan sastanak, prethodnik ove konferencije.

Zloglasna konferencija

Sastanak u južnoafričkom gradu Durbanu trebao je biti posvećen borbi protiv rasizma, ali se vrlo brzo pretvorio u antiizraelsku tiradu NGO-ova i nekih islamskih država, koja je konferenciju pretvorila u jedan od najkontroverznijih sastanaka o ljudskim pravima u povijesti.

Nijemci su preko svog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera rekli kako će bojkotirati konferenciju zbog straha da će se ona koristiti u političke svrhe.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako su prijedlozi za konačni tekst konferencije "često licemjerni" te kako daju naslutiti da bi ona mogla proći kao durbanska konferencija prije osam godina. Nizozemska, Novi Zeland, Australija, Italija, Kanada i Izrael također bojkotiraju konferenciju.

Izraelci su otišli i korak dalje. Danas su iz Ženeve "zbog konzultacija" povukli svog veleposlanika. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je kako na dan na koji se Izrael prisjeća žrtava holokausta "u Švicarskoj kao počasni gost nastupa jedan rasist i poricatelj holokausta", koji ne skriva svoj namjeru za brisanjem Izraela s karte svijeta. Mislio je, naravno, na iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinedžada, koji će danas održati govor u Genfu.

Velika Britanija i Francuska poslat će izaslanike u Ženevu, ali su i jedni i drugi rekli kako će napustiti konferenciju ukoliko padnu antiizraelske primjedbe.

Ahmadinedžad kao glavni lik drame

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon razočaran je zbog bojkota. "Čovječanstvo ponekad mora čvrsto stajati iza principa koji nas vežu. Ponekad moramo potvrditi svoju vjeru u temeljna ljudska prava i dostojanstvo i vrijednost svakoga od nas, ponekad moramo dati punu počast vrlinama tolerancije i poštovanja i zaboraviti prošlost koja nas razdvaja, gledajući prema budućnosti koja nas spaja. To je vrijeme sada", poetski je rekao na otvaranju konferencije.

Sve su oči uprte u Ahmadinedžada. Ukoliko iranski vođa ne bude dobar pa lansira još neku od svojih poznatih antisemitskih doskočica, UN će se naći usred ogromnog diplomatskog skandala.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više