Izrael: Sramotna potpora Europe za rezoluciju UN-a

IZRAELSKI veleposlanik pri UN-u osudio je u srijedu "sramotnu potporu" Europske Unije, posebno Francuske, rezoluciji Opće skupštine UN-a kojom se traži da Izrael ispoštuje odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) i sruši sigurnosni zid na Zapadnoj obali.

Svih 25 zemalja Europske unije "dalo je sramotnu potporu toj jednostranoj rezoluciji", rekao je za izraelski radio veleposlanik pri UN-u Dan Gillerman, dodavši da je "razočaran" činjenicom da se europske zemlje nisu bar suzdržale od glasovanja. Posebno je spomenuo francuskog predstavnika pri UN-u, optuživši ga da je odigrao odlučujuću ulogu u glasovanju.

Opća skupština UN-a u utorak je velikom većinom glasova usvojila rezoluciju kojom se od Izraela traži da u skladu s odlukom Međunarodnog suda pravde sruši zid koji gradi na Zapadnoj obali.

"Francuzi su se ponijeli posebno sramno, otvoreno se zauzimajući za svoje palestinske prijatelje i uvjeravajući ostale europske predstavnike o potrebi usvajanja rezolucije", rekao je Gillerman.

Rezolucija koju je predložila skupina arapskih i muslimanskih zemalja usvojena je sa 150 glasova, među kojima i 25 zemalja EU. Osim Izraela, protiv rezolucije je glasovalo ukupno pet zemalja, uz Sjedinjene Države i Australiju još tri polinezijske države - Mikronezija, Palau i Marshallovo otočje. Deset zemalja je bilo suzdržano.

Rezolucija Opće skupštine, kao i ni prethodna presuda Međunarodnog suda pravde, nisu pravno obvezatne.

Savjetnik izraelskog premijera Rannan Gissin odmah je nakon glasovanja izjavio da će gradnja sigurnosnog zida, koji je dosad podignut u dužini 196 od planiranih 730 kilometara, biti nastavljena.

Po završetku gradnje, ukupno bi 81 palestinsko naselje s 262.200 stanovnika i još 210.000 Palestinaca koji žive u istočnom Jeruzalemu bili odsječeni od ostatka Zapadne obale tim "zidom". Još bi oko 400.000 Palestinaca iz 102 naselja smještena istočno od "zida" morali prelaziti vrata koja kontroliraju izraelski vojnici da stignu do svojih poljoprivrednih zemljišta, radnih mjesta ili zdravstvene službe.

Izrael je odluku o izgradnji "zida" donio prije 18 mjeseci kako bi zaustavio bombaše samoubojice da stižu do izraelskih gradova.

Pročitajte više