Izraelci razmatraju mogućnost podnošenja zahtjeva za ulazak u EU

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova Silvan Shalom u utorak je tijekom posjeta izaslanstva EUa Jeruzalemu kazao kao Izraelci razmatraju mogućnost podnošenja zahtjeva za ulazak u EU.

"Shalom je kazao kako ne isključuje mogućnost da ova vlada zatraži potpuno članstvo u EU", rekao je talijanski član EU-a i predsjednik Transnacionalne radikalne stranke, Marco Pannella.

Shalomov je glasnogovornik potvrdio tu informaciju objasnivši: "To ne znači da se pripremaju dokumenti za prijavu već sutra. Načelno, ministar smatra kako mogućnost da se Izraelci priključe EU-u postoji budući da Izrael i Europa dijele slične ekonomske i demokratske vrijednosti", kazao je.

Pannella je izjavio kako je potpora Europskog parlamenta izraelskom priključenju EU-u sve veća, no da bi moglo potrajati i deset godina dok se takav proces ne okonča. No, među zemljama članicama EU-a malo je entuzijazma kada je riječ o tome pitanju. EU ne odobrava rezerve Izraelaca u pogledu mirovnog plana koji su predložili SAD, EU, UN i Rusija.

Osim toga, EU je izrazila zabrinutost zbog izraelskog odnosa prema Palestincima te vojnim mjerama čiji je cilj ugušiti palestinsku pobunu protiv izraelske okupacije.

Pročitajte više