Izraelska vojska ubila Palestinca, je li to početak novog ustanka?

Foto: Getty Images

IZRAELSKA vojska otvorila je danas vatru na palestinske prosvjednike na granici s Gazom i ubila najmanje jednoga, a ranila najmanje 60, nakon što su tisuće Palestinaca izišle na ulice u sklopu drugog “Dana bijesa” zaredom, zbog odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.
 
>>NAPETO U JERUZALEMU Hamas pozvao na novu intifadu, strahuje se od uličnih borbi i nasilja
 
Ubijen je 30-godišnji Palestinac Mahmud al-Masri na prosvjedu u regiji Gaze Han Junis, javlja Haaretz. Oko tri tisuće Palestinaca prosvjedovalo je i na Zapadnoj obali, uključujući prosvjede u Ramali, Betlehemu i Hebronu. 
 
Izraelska vojska opisala je prosvjede kao nasilne, a na kamenje i molotovljeve koktele koje su bacali prosvjednici uzvratila je gumenim mecima, suzavcima, ali i pravim mecima. Prema njihovom priopćenju, vojnici su ciljano ustrijelili dvojicu predvodnika prosvjeda. 
 
 
Vojska otvorila vatru gumenim, ali i pravim mecima
 
14 prosvjednika ranjeno je pravim mecima, a još 46 gumenima, priopćio je Palestinski crveni polumjesec. Više prosvjednika uhićeno je u Jeruzalemu na Damaščanskim vratima, u sukobima koji su izbili nakon molitve u džamiji Al-Aksa, na kojoj su sudjelovali deseci tisuća palestinskih muslimana. 
 
Po cijelom arapskom i muslimanskom svijetu tisuće prosvjednika izašle su na ulice izražavajući solidarnost s Palestincima i gnjev zbog Trumpova raskidanja s desetljećima dugom politikom Sjedinjenih Država spram Jeruzalema.
 
Jučer, u prvom “Danu bijesa”, zbog proglašenja Jeruzalema izraelskom prijestolnicom, ozlijeđena su 22 prosvjednika. Iako su prosvjedi i sukobi s izraelskom policijom i vojskom učestali na palestinskom teritoriju, današnji događaji mogli bi predstavljati tek početak ozbiljnih sukoba. 
 
Hamas ispalio tri projektila na Izrael
 
Naime, palestinski Hamas, islamistički pokret koji Izrael, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, pozvao je jučer na “treću intifadu”, odnosno ustanak protiv Izraela, po uzoru na prve dvije od 1987. do 1993. i 2000. do 2005., u kojima su poginule tisuće Palestinaca i tisuću Izraelaca.  Prosvjednici su danas također pozivali na revolt protiv Izraela kako bi se, kako tvrde, Jeruzalem oslobodio od okupacije. Vojno krilo Hamasa, Brigade Kasam, održalo je vojnu paradu u Gazi, a vjernike se preko zvučnika na džamijama pozivalo na prosvjede. 
 
Usto, Hamas je ispalio tri projektila iz Gaze na teritorij Izraela, na što je izraelska vojska odgovorila zračnim udarima i tenkovskom vatrom na položaje Hamasa, javlja Washington Post. Izraelska vojska priopćila je da se priprema za porast nasilja na Zapadnoj obali i Jeruzalemu, a američki State Department također je ograničio svojim službenicima kretanje na istom području.
 

Pročitajte više