Izraelski dužnosnik: Izrael nije umiješan u smrt Raisija

Foto: Profimedia

Izrael ni na koji način nije umiješan u smrt iranskog predsjednika Ebrahima Raisija i njegovog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana, rekao je izraelski dužnosnik novinskoj agenciji Reuters.

"To nismo bili mi", rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Trenutno sve ukazuje na to da se helikopter srušio zbog lošeg vremena i slabe vidljivosti, dodaje Reuters te objašnjava: Iran i Izrael dugogodišnji su neprijatelji, a Izrael se snažno protivi razvoju nuklearnog programa Teherana.

Iran je u različitim stupnjevima podupirao, financirao i obučavao nekoliko skupina diljem regije Bliskog istoka, uključujući Hamas u Gazi, Hute u Jemenu, Hezbolah u Libanonu i brojne druge frakcije sa sjedištem u Siriji i Iraku.

Izrael rijetko službeno komentira svoje aktivnosti izvan svojih granica, koje su posljednjih mjeseci uključivale napade unutar Libanona, Sirije i Irana.

U travnju je Iran pokrenuo izravan napad na Izrael, koji je odobrio Raisi, za koji je rekao da je odmazda za ono što je smatrao izraelskim napadom na iransku diplomatsku zgradu u glavnom gradu Sirije, Damasku, 1. travnja u kojem je ubijena visoka osoba u iranskoj Islamskoj revolucionarnoj gardi i još osam časnika.

Pročitajte više