Izraelski ministar: Prava moje žene i djece važnija su od prava Palestinaca

Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu pružio je danas potporu svom ministru, krajnjem desničaru Itamaru Ben Gviru koji je prije dva dana zatražio veća prava za Židove nego za Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali. U razgovoru za informativni kanal N12, krajnje desni ministar je izjavio da je ograničenje kretanja Palestinaca nužno radi sigurnosti te da pravo na život i kretanje židovskih naseljenika nadilazi pravo na slobodu kretanja Palestinaca.

"Moje pravo, prava moje supruge i djece da mogu putovati cestama Judeje i Samarije su važnija od prava kretanja Arapa", rekao je Ben-Gvir, koristeći židovska, biblijska imena za Zapadnu obalu kada je objašnjavao zašto podupire veća ograničenja nametnuta Palestincima.

"Teroristi su iskorištavali slobodu kretanja"

Ben Gvir je zagovornik židovske kolonizacije na Zapadnoj obali koju UN smatra nezakonitom po međunarodnom pravu i koja se neprestano širi unatoč opetovanim pozivima UN-a da se zaustavi. U priopćenju koje je večeras objavio premijerov ured ističe se da Izrael "pruža maksimalnu slobodu kretanja (na Zapadnoj obali) i Izraelcima i Palestincima".

"Nažalost, palestinski teroristi iskorištavaju tu slobodu kretanja da bi ubijali izraelske žene, djecu i obitelji" te su "izraelske sigurnosne snage, kako bi spriječile te gnusne zločine, uvele posebne sigurnosne mjere na tim područjima", dodaje se u tekstu. "To je ministar Ben Gvir htio reći kada je izjavio da je 'pravo na život jače od slobode kretanja'".

Velik broj stradalih od početka godine

Ben Gvir, predsjednik krajnje desne stranke Židovska snaga, bio je u mladosti optuživan 50 puta za poticanje na nasilje i za govor mržnje te 2007. osuđen zbog pomaganja terorističkoj skupini i poticanja rasizma.

Najmanje je 219 Palestinaca ubijeno od početka godine u nasilju povezanom s izraelsko-palestinskim sukobom te 31 Izraelac, Ukrajinka i Talijan, pokazuje evidencija AFP-a koji se oslanja na službene izvore.

Pročitajte više