Izraelski ministar vanjskih poslova proveo sedam sati u policiji

NOVI kontroverzni izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman nije najbolje počeo svoj mandat. Samo dva dana nakon što je prisegnula nova vlada, Liebermana je policija zadržala na ispitivanju punih sedam sati zbog optužbi za pranje novca.

Liebermana se tereti da je koristio bankovni račun svoje kćeri za pranje novca, a moguće i za izbornu prijevaru kupovinom glasova. Slučaj je star punih deset godina, ali je vrlo nezgodan po novu vladu, budući da se od samih izbora počelo pričati kako će Liebermanova prošlost biti kamen spoticanja.

Sam Lieberman odbacuje optužbe, i kaže kako se slučaj namjerno odugovlači da bi ga se politički kompromitiralo.

Ultranacionalist s uspjehom

Vođa stranke Yisrael Beiteineu (Izrael je naš dom) jedna je od najkontroverznijih figura u izraelskom političkom životu. Do kraja 90-ih bio je član trenutno vladajućeg Likuda, da bi 1999. osnovao Yisrael Beiteinu. Stranka ima prilično rigidnu nacionalističku platformu, koja predlaže rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba stvaranjem etnički čistih država.

Vjerojatno ključna točka prijepora, ali i ključna točka uspjeha stranke je ideja o zamjeni izraelskih teritorija naseljenih uglavnom Arapima za teritorije na Zapadnoj obali na kojima postoje izraelska naselja. Upravo zbog toga stranka je pala pod kritiku javnosti, ali i pokupila velik broj glasova naseljenika na Zapadnoj obali.

Stranka bilježi sve veći uspjeh s godinama, od četiri parlamentarna mjesta krajem 90-ih došli su do 15 mjesta na zadnjih izborima i postali treća najjača stranka u državi. Zajedno s jačanjem stranke, jača i Liebermanova politička pozicija.

Primjerice, u prošloj vladi koju je vodila stranka Kadima Liebermanova stranka je bila tako bitna da je isključivo za njega izmišljeno ministarstvo strateških poslova, koje je on napustio 2008. zbog neslaganja s aktualnom politikom prema Arapima. Zanimljivo, upravo nakon napuštanja vlade ponovno je postala aktualna tema oko istrage protiv njega.

Problemi oko mjesta ministra vanjskih poslova

Međutim, najveća kontroverza sigurno je njegov položaj u novoj izraelskoj vladi. Već se nakon prvih rezultata izbora znalo da nema šanse formirati vladu bez da se Liebermanu da mjesto ministra vanjskih poslova, što je trenutni predsjednik Benjamin Netanyahu i morao napraviti. Taj je potez u vrlo velikoj mjeri zaslužan za percepciju nove vlade kao izrazito desničarske. Lieberman zasad nije povukao nikakav konkretan potez na novom mjestu, ali samo zbog svoje reputacije već se pokazuje kao uteg oko vrata nove vlade.

Lieberman bi mogao biti prisiljen na ostavku ukoliko tužiteljstvo odluči da je skupilo dovoljno dokaza za pokretanjem sudskog postupka. Odluka je blizu, budući da je izraelski Vrhovni sud sredinom ožujka policiji i tužiteljstvu dao 60 dana za okončanjem istrage.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više