Izraelski premijer posjetio grad Hebron na okupiranom palestinskom teritoriju

Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu danas je posjetio Hebron, grad na okupiranoj Zapadnoj Obali u kojemu vladaju napetosti i nazočio komemoraciji za Židove tamo ubijene 1929. 

U Hebronu danas živi oko 800 Židova, uglavnom iz ideoloških uvjerenja i pod visokom vojnom zaštitom, uz 200.000 Palestinaca. Suživot je izvor napetosti i stalnih nasilja.

"Ne pokušavamo nikoga oštetiti, ali ni mi ne želimo biti oštećeni", rekao je Netanyahu i pohvalio stanovnike okupiranih teritorija, govoreći o naseljima iako ovaj puta nije hvalio njihovo pripojenje Izraelu kao posljednjih mjeseci.

"Mi nismo stranci u Hebronu, tu ćemo zauvijek ostati", dodao je i nazvao taj grad "korijenom nacije".

Posjet kao dio predizborne kampanje 

Izraelski mediji tvrde da se Netanyahuov posjet Hebronu, prvi tom gradu od 1998., zbiva usred kampanje za parlamentarne izbore 17. rujna i dio je taktike pridobivanja glasova birača nacionalističke desnice, kao i pokušaj odmicanja od Netanyahuovog glavnog protivnika Bennyja Gantza i njegove centrističke stranke "Plavo i bijelo".

Komemoracija za 67 Židova koje su u Hebronu 1929. ubili palestinski pobunjenici održana je pod visokom vojnom zaštitom u blizini grobnice Patrijarha, drugog svetog mjesta židovske religije, koje istodobno muslimani štuju kao Ibrahimovu džamiju.

Nakon rečenih napada, koji su se dogodili za vrijeme britanskog mandata nad Palestinom, židovska zajednica bila je prisiljena napustiti Hebron.

Kritike od strane Palestinaca 

Palestinska vlast Netanyahuov je posjet nazvala politički motiviranom provokacijom.

"To je kolonijalni i rasistički posjet. Radi se o pokušaju dobivanja glasova desnice i krajnje desnice", navelo je ministarstvo vanjskih poslova Palestinske samouprave.

Pročitajte više