Izraelski startup će proizvoditi biljne odreske pomoću 3D pisača

Foto: EPA

IZRAELSKI startup Redefine Meat iduće godine planira lansirati 3D pisače za proizvodnju biljnih odrezaka koji će oponašati pravu govedinu, a sve u potrazi za djelićem brzorastućeg alternativnog tržišta mesa.

Zamjene za meso sve su popularnije kod ljudi koji su zabrinuti za zdravlje životinja i općenito okoliš oko sebe. Redefine Meat, sa sjedištem u Rehovotu, južni Tel Aviv, ove će godine prvi put testirati svoj Alt-odrezak u vrhunskim restoranima, prije nego što će 2021. godine predstaviti svoje 3D printere industrijske proizvodnje distributerima mesa.

"Trebate 3D pisač koji oponaša strukturu mišića životinje", rekao je Reutersu direktor Eshchar Ben-Shitrit. Strojevi koji će biti predstavljeni sljedeće godine moći će ispisati 20 kilograma mesa na sat, a kasnije i stotine kilograma na sat, sa znatno nižim troškovima nego za pravo meso.

Osnovana 2018. godine, tvrtka je prošle godine prikupila šest milijuna dolara investicija ulagača.

"Tržište definitivno čeka napredak u smislu poboljšanja teksture", rekla je Stacy Pyett, koja upravlja programom Proteins for Life na Sveučilištu Wageningen & Research u Nizozemskoj. Rekla je da je 3D ispis jedna tehnologija koja se natječe za poboljšanje teksture alternativnog mesa, ali "imati nove tehnologije ... ne mora nužno značiti i rješenje problema s okusom i okusom".

Prodaja tzv. alternativnog mesa mogla bi do 2029. dostići 140 milijardi dolara, što je oko 10% svjetskog tržišta mesa, prema Barclaysu. Španjolski Novameat također radi na biljnom mesu tiskanom pomoću 3D pisača, uključujući i svinjski rez na cijelom mišiću razvijen tijekom krize koronavirusa koja je poremetila opskrbu svinjetinom.

„Naša će tehnologija biti dostupna u odabranim vrhunskim restoranima u Europi ove godine, prije nego što se usredotočimo na njeno povećanje tijekom 2021. godine“, rekao je izvršni direktor Giuseppe Scionti.

Pročitajte više