Izraelski stručnjaci za sigurnost: Ne možete otkriti bombaše ako se bavite bakicama s bocama vode

Foto: Google Street View, 123rf

NAKON krvavih terorističkih napada u briselskoj zračnoj luci i podzemnoj željeznici, izraelski sigurnosni stručnjaci ponudili su rješenje kako zračne luke učiniti sigurnijima.

Savjetuju europske i američke kolege da prestanu rutinski pregledavati svaku stariju osobu te da se usredotoče na stvarnu prijetnju.


"U Europi i SAD-u ogromne količine novca ulažu se u sigurnosne sustave vrhunske tehnologije, no to je uzaludna borba budući da se zaboravlja na ljudski faktor. Netko tko svoje vrijeme troši da starici uzme bocu vode nikada neće pronaći eksploziv", kazao je za Reuters Shlomo Har-Noi, savjetnik za sigurnost.

O potpuno drugačijem sigurnosnom pristupu svjedoči i zračna luka Ban Gurion kod Tel Aviva koja se nalazi u samom vrhu najsigurnijih zračnih luka na svijetu.

"Kolosalan neuspjeh"


Njen nekadašnji šef osiguranja Pini Schiff kazao je kako briselski napadi predstavljaju "kolosalan neuspjeh" belgijskih sigurnosnih službi.

"Dva terorista koja su na terminal ušla s eksplozivom, to je bez sumnje ogroman propust i neuspjeh", kazao je Schiff.

"Provjere prije dolaska u zračnu luku"

Za razliku od Europe i SAD-a putnici i njihove pratnje provjeravaju se prije no što uđu u prostore zračne luke.

Sigurnosno osoblje ima pristup listama putnika i mogu ih usporediti s listama osoba pod posebnim nadzorom. Tako unaprijed znaju tko mora proći kroz detaljniju provjeru, a prve provjere putnika obavljaju se na cesti do zračne luke.

Prvi susret s osobljem aerodroma događa se više od kilometar daleko od terminala, gdje se na kućicama provodi prvi kratki intervju s putnicima dok su još u vozilu. Prolaze kroz još nekoliko krugova zaštite, dok u konačnici ne stignu do svojeg zrakoplova. Dok ne prođu prva dva kruga, ne nalaze se u blizini većih grupa ljudi - obrnuto od većine američkih i europskih zračnih luka, gdje svi putnici stoje u masovnim redovima za sigurnosni pregled, koji su idealne mete za bombaše samoubojice.

Pročitajte više