Izraelski vjerski čelnici kršćana, muslimana i Židova pozvali na borbu protiv antisemitizma i mržnje

Foto: Hina

TRIDESETAK izraelskih vjerskih čelnika, predstavnika kršćanskih, muslimanskih i židovskih zajednica, pozvali su "na mir" i "na borbu protiv antisemitizma i svakog oblika mržnje" nakon "povijesnog" posjeta bivšem nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau u srijedu.

"Kao vođe vjerskih zajednica u Izraelu odlučili smo doći u ovaj povijesni posjet Poljskoj i bivšem nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau" na jugu Poljske, pišu u izjavi.

"Ovim posjetom želimo odati počast milijunima židova i drugih žrtava holokausta te izraziti spremnost da učinimo sve što je u našoj moći kako se ovakve strahote više ne bi ponovile", dodaju.

Pozivaju sve na suprotstavljanje antisemitizmu i svakom obliku mržnje

"Pozivamo čelnike svih zemalja i članove Ujedinjenih naroda da se odlučno usprotive antisemitizmu i svakom obliku mržnje koja bi mogla biti nova tragedija za suvremenu civilizaciju".

U posjetu su sudjelovali pravoslavni patrijarh Jeruzalema Teofil III., anglikanski biskup Suheil Dawani, duhovni poglavar druza, šeik Mowafaq Tarif te rabini Dimony Icchak Elefant i David Rosen.

Između 1940. i početka 1945. nacistička Njemačka je u Auschwitzu - Birkenauu likvidirala oko 1,1 milijun ljudi, među kojima milijun židova iz europskih zemalja. Taj logor u kojemu je ubijeno i oko 80.000 Poljaka nežidova, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika, oslobodila je Crvena armija u siječnju 1945.

Pročitajte više