"Izručenje Purde je izdaja! To se u ozbiljnoj državi ne bi moglo dogoditi"

SUD Bosne i Hercegovine odlučio je da će vukovarski branitelj Tihomir Purda biti izručen Srbiji.

U nastavku pročitajte obrazloženje odluke koju smo dobili od Suda BiH:

Otpremljena odluka Suda BiH u predmetu Tihomir Purda

Sud Bosne i Hercegovine, u postupku ekstradicije potraživanog Tihomira Purde pravosudnim organima Republike Srbije, dana 16. februara 2011. godine, donio je rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog pravosudnim organima Republike Srbije.

Nakon ocjene dokaza iz ekstradicione dokumentacije, Vijeće je zaključilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje iz slijedećih razloga:

- Potraživani nije državljanin BiH i nije u postupku traženja azila u vrijeme podnošenja molbe;
- Međunarodna potjernica za Tihomirom Purdom raspisana je od nadležnih organa i na način predviđen međunarodnim pravnim dokumentima;
- Ministarstvo pravde Republike Srbije, putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, dostavilo je molbu za izručenje potraživanog  Tihomira Purde, sa pratećom dokumentacijom radi predaje nadležnim organima Republike Srbije, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika;
- Razmatrajući standard "dovoljno dokaza za sumnju", kao pretpostavku za izručenje, Sud je zaključio da on ne uključuje razmatranje dokaza od strane države sudskih organa moliteljice nego ocjenu da li akti države moliteljice sadrže pozivanje na dokaze.

- Na osnovu dokumentacije u spisu, proizilazi da je potraživani Tihomir Purda, državljanin Republike Hrvatske, da krivično djelo zbog kojeg se traži izručenje nije počinjeno na teritoriji Bosne i Hercegovine, protiv nje ili njenog državljanina, a isto djelo je propisano kao krivično djelo i prema domaćem zakonodavstvu Bosne i Hercegovine.

Iz navedenih razloga, a na osnovu člana  44.  u vezi sa članom 34. i 35. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Sud je zaključio da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje potraživanog Tihomira Purde pravosudnim organima Republike Srbije.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću Suda BiH u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka ovog rješenja.


Slijedi žalba

Glasnogovornica Suda BiH Selma Hodžić je srpskoj agenciji Tanjug potvrdila "da su se ispunile zakonske pretpostavke za njegovo izručenje".

Njegov branitelj Josip Muselimović jutros nam je rekao da ima informaciju samo o tome da je Sudsko vijeće zasjedalo te da ne zna i ne može komentirati odluku koja još nije objavljena, ali kasnije nije bio dostupan.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković jutros je reagirao na jučerašnju informaciju koju su objavile srpske Večernje novosti o izručenju Tihomira Purde Srbiji.

Srpske novine su objavile informaciju da je na Sudu BiH u četvrtak donesena odluka o izručenju Purde Srbiji. Bošnjaković je rekao da ne raspolaže takvim informacijama te da će se Hrvatska u tom slučaju žaliti na odluku, ako treba i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Sud nije ocjenjivao same dokaze"

Posebna nelogičnost ove odluke je ta što je donesena prije Purdina saslušanja, iako nadležno vijeće nije bilo nikakvim rokovima vezano za donošenje odluke o izručenju. Naime, Tužiteljstvo Srbije je prije tjedan dana poslalo zahtjev Tužiteljstvu BiH da im omogući Purdino saslušanje u BiH.

Međutim, glasnogovornica Selma Hodžić rekla je da, odlučujući o zahtjevu za Purdino izručenje, Sud BiH nije ocjenjivao same dokaze koji bi eventualno upućivali na njegovu krivnju, nego tek ispunjenje pretpostavki koje su zakonodavstvom BiH i međunarodnim pravnim normama propisane da bi se jednu osobu moglo izručiti nekoj državi. Sud je procijenio da Srbija ne traži Purdu zbog njegove rasne ili etničke pripadnosti, već zbog kaznenog djela koje mu se stavlja na teret, a koje je kažnjivo i po bosanskohercegovačkim zakonima.

Priznanje iznuđeno mučenjem


Purdin branitelj je još ranije najavio će uložiti žalbu na odluku ako Sud odluči Purdu izručiti Srbiji. Žalbu treba uložiti Apelacijskom vijeću Suda BiH u roku od tri dana. Konačnu odluku ipak donosi ministar pravosuđa BiH, koji treba potpisati izručenje. 

Tihomir Purda nalazi se u pritvoru u BiH od 5. siječnja kada je uhićen na temelju međunarodne tjeralice zbog ratnog zločina koju je za njim raspisala Srbija. I sam Purda, ali i njegov odvjetnik su u više navrata govorili da je njegovo priznanje, na kojem se tjeralica temelji, iznuđeno mučenjem u logoru. 

Ministar pravosuđa BiH iznenađen odlukom o izručenju

Odluka o izručenju nije najjasnija ni ministru pravosuđa BiH Bariši Čolaku, koji mora potpisati odluku o izručenju. Čolak smatra da je Sud BiH morao pričekati s nepravomoćnom odlukom o izručenju dok predstavnici srpskog tužiteljstva ne ispitaju Purdu. Srbija, naime, još može odustati od kaznenog progona i povući zahtjev za izručenjem nakon što ga saslušaju.

"U najmanju je ruku neobično da je sud donio takvu odluku iako nije bio vezan ekstradicijskom rokom", kaže Čolak, ali dodaje kako samo sudsku odluku ne želi komentirati jer ne želi prejudicirati postupak s obzirom da se radi o nepravomoćnoj odluci. Čolaka su novinari upitali i kako će postupiti ako se potvrdi pravomoćnost sudske odluke. "To ovisi o ekstradicijskom spisu. Spis mora zadržati sve pojedinosti što se tiče molbe za izručenje, a to uključuje i dokaze o osnovanoj sumnji da je osoba počinila zločine", kaže Čolak.

Purdina supruga u šoku: Tihomir je prepušten na milost i nemilost


Slobodanka Purda sa svojim suprugom se posljednji put čula u četvrtak. Zvučao je, kaže, vrlo optimistično, bio je uvjeren da će ga uskoro pustiti kući. Ovakvu odluku o izručenju nitko nije mogao očekivati.

"Ljuta sam, poludjela sam više od svega ovoga. Uopće ne znam što da kažem, ostala sam bez riječi od svega što se događa", rekla je novinarima u Vukovaru šokirana Purdina supruga. "Ne znam što ćemo napraviti ako dopuste da ga izruče. Uopće više ne shvaćam što se tu dešava. Tihomir je prepušten njima na milost i nemilost", kaže Slobodanka Purda.

Kosor: Purda je žrtva montiranog procesa Miloševićeva režima

Premijerka Jadranka Kosor je novinarima rekla da je Purda žrtva montiranog procesa koji je pokrenuo režim Slobodana Miloševića te izrazila uvjerenje da će u konačnici srpsko pravosuđe ustanoviti da je Purda nedužan.

"Današnja odluka suda BiH nije konačna. Ja sam uvjerena da će srpsko tužiteljstvo nakon saslušanja Tihomira Purde imati priliku doći do relevantnih činjenica", rekla je.

Pojasnila je da je nesporna činjenica da je Tihomir Purda iskaz dao u neljudskim uvjetima te da je iskaz bio iznuđen tijekom zatočeništva u srbijanskim logorima gdje je bio mučen. Također je rekla da je uvjerena kako će sve institucije, osobito neovisne, učiniti sve "da nas prestanu opterećivati posljedice Miloševićeva režima čiji je rušilački stroj nasrnuo na Hrvatsku i BiH". Zbog ovog slučaja, ali i nekih drugih razloga, Kosor je zatražila sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

HSLS: Ako Purda bude izručen, Vlada mora odstupiti


Darinko Kosor, dojučerašnji koalicijski partner HDZ-a, vrlo je oštro reagirao na najave o izručenju Tihomira Purde. HSLS smatra da, ukoliko do izručenja doista dođe, Vlada Jadranke Kosor mora podnijeti neopozivu ostavku iz moralnih razloga.

"Ukoliko dođe do izručenja vukovarskog branitelja Tihomira Purde Republici Srbiji, bit će u cijelosti jasno da je napravljen niz propusta od strane Vlade Republike Hrvatske. Hrvatskoj socijalno-liberalnoj stranci neprihvatljivo je da se izručuje mučenik logora na teritoriju Republike Srbije, a da se ne procesuiraju organizatori i izvršitelji u tim logorima", priopćio je HSLS.

Hebrang: Predsjednik Josipović mogao je spriječiti Purdino izručenje

Odluka o izručenju Purde izazvala je ogorčenje među saborskim zastupnicima i u Vladi i u oporbi. Već je, međutim, započelo prebacivanje krivnje. Andrija Hebrang je tako izjavio da je Purdino izručenje Srbiji mogao spriječiti predsjednik Ivo Josipović.

"Nije trebalo slučaj Purde prepustiti pravosuđu, to se moglo zaustaviti na razini predsjednika Hrvatske i Srbije", izjavio je Hebrang. Sasvim drugačije viđenje imaju oporbeni zastupnici, a posebno je oštar po običaju bio HDSSB-ovac Dinko Burić koji tvrdi da svjedočimo kriminalizaciji Domovinskog rata.


"Nažalost, ova Vlada vodi politiku koja se može okarakterizirati kao poslušničku prema Europskoj uniji, dodvorničku prema Srbiji, maćehinsku prema Slavoniji i Baranji i izdajničku prema braniteljima i Domovinskom ratu", rekao je Burić.

Kotromanović: Ovo je izdaja!

"Ako Purda bude izručen, to će biti izdaja najprije hrvatskog građanina, a zatim i branitelja", oštar je bio SDP-ov Ante Kotromanović koji je slučaj Purda opisao kao "jednu veliku katastrofu i nemar".

"Purda je očito nevin čovjek. On se borio na prostoru Hrvatske i nikad nije prešao granicu Hrvatske. Žao mi je što smo se doveli u situaciju da se takvog čovjeka izručuje za nešto za što smo i sami utvrdili da nije napravio", kaže Kotromanović i dodaje kako se "ozbiljnoj državi tako nešto ne bi smjelo događati".

Mladi Jastreb: Nije kriv Sud BiH, već nepoduzimanje ničega od hrvatske strane!

Odluku o Purdinu izručenju za Index je komentirao i jedan od zapovjednika obrane Vukovara Branko Borković - Mladi Jastreb.

"Odluka Suda je očekivana s obzirom na međunarodne norme. Međutim, nije problem u međunarodnim normama, već u nepoduzimanju ničega u vezi tog problema od hrvatske strane", rekao je za Index te dodao da "Srbija ponovno vrši agresiju, kao i za vrijeme politike Slobodana Miloševića, ali ovoga puta pravnu agresiju".


Na pitanje kako se osjeća, s obzirom na činjenicu da se i sam, uz Milu Dedakovića - Jastreba te ratnu i sadašnju ravnateljicu vukovarske bolnice Vesnu Bosanac nalazi na međunarodnoj tjeralici za koju je hrvatsko pravosuđe godinama tvrdilo da ne postoji, Borković je cinično odgovorio da bi ga hrvatske vlasti u skladu s time trebale uhititi.

"To je usporedivo s njemačkim progonom Židova i, ako se nastavi, možemo govoriti o povratku nacizma", rekao je. Prije svega onda bi me da hrvatske vlasti trebale uhititi, kao da danas Nijemci progone Židove.

Predsjednik Hvidre Josip Đakić uvjeren da će Purda ipak biti oslobođen

U sjedištu HVIDRA-e je ubrzo nakon informacije o odluci Suda održana konferencija za novinare na kojoj su udruge iz Domovinskog rata izrazile uvjerenje da će Purda ipak biti oslobođen.

Predsjednik HVIDR-e Josip Đakić uvjeren je da će Apelacijsko vijeće razmotriti žalbu i donijeti pravednu odluku te da će istina pobijediti. Ustvrdio je da se radi o nepoštivanju pravosuđa dviju zemalja (Hrvatske i BiH).

Na pitanje što će braniteljske udruge poduzeti bude li Purda ipak izručen, Đakić je rekao "da ima instrumenata kojima ćemo dići glas bude li potrebno". Ipak, vjeruje u pravosuđe BiH i da će Srbija odustati od kaznenog progona.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica upozorio je da se Purda tereti neosnovano, jer nije počinio ratni zločin, niti je ispalio metak, nego je pod pritiskom priznao "sve i svašta" kao i drugi branitelji koji su bili izloženi torturi.

Pročitajte više