IZVANPARLAMENTARNE STRANKE TRAŽE RAVNOPRAVAN PRISTUP MEDIJIMA

Šest izvanparlamentarnih stranaka, predvođenih Hrvatskom pučkom strankom (HPS), danas je na konferenciji za novinare zatražilo ravnopravan pristup medijima u predizbornoj kampanji. L

Pozivamo novinare i sve predstavnike medija da pomognu izvanparlamentarnim strankama kako bi javnost čula i njihov glas, a ne samo onih parlamentarnih čiji se glas i previše čuje, poručili su predstavnici šest izvanparlamentarnih stranaka - Tomislav Merčep iz Hrvatske pučke stranke, Ivan Janko iz Istarske nezavisne stranke, Ivica Filipović iz Hrvatskih republikanaca, Goran Rubić iz Hrvatskih demokršćana, Ivan Župančić iz Hrvatske građanske seljačke stranke i Dražen Keleminec iz Hrvatskih pravaša.

Ocijenili su kako ovi izbori neće biti ni pošteni ni demokratski, te da su mediji krivi i odgovorni za takvu situaciju jer je njihova obveza da budu otvoreni za sve stranke.

"Dopustite izvanparlamentarnim strankama da dođu u medije kako bi se i u Hrvatskoj dogodila promjena kao u Turskoj", poručio je Dražen Keleminec iz Hrvatskih pravaša.

Keleminec je Vladi, Hrvatskom saboru i predsjedniku Republike uputio apel da se donese zakon po kojem bi sve stranke koje su se prijavile na izbore dobile iz proračuna jednak iznos novca za predizbornu kampanju. Rekao je da se nakon raspuštanja Hrvatskog sabora stranke više ne mogu dijeliti na parlamentarne i izvanparlamentarne, ali će oni i dalje biti u neravnopravnom položaju jer će parlamentarne iz proračuna dobiti novac za kampanju. Primjerice, rekao je Keleminec, SDP će dobiti 12 milijuna kuna.

Apelirao je na medije da zabrane objavljivanje predizbornih anketa koje, kako je rekao, pripremaju birače za koga treba glasovati.

Tomislav Merčep je rekao da je Hrvatska pučka stranka od HDZ-a zatražila razgovor u vezi s izbornom koalicijom jer je HDZ tvrdio da je otvoren za sve stranke s državotvornom opcijom, ali su se HDZ-ovci oglušili na njihov poziv. HDZ-ovcima je poručio da kako se koaliralo na generalnoj razini, da će tako biti i na lokalnoj.

Na novinarski upit razmišlja li se o koaliciji tih šest izvanparlamentarnih stranaka, Merčep je odgovorio da zasad nema šanse za takvu koaliciju.

Pročitajte više