Izvanredno stanje zbog poplava: Gotovo cijela istočna Hrvatska pod vodom!

IZ SLAVONIJE i dalje ne stižu dobre vijesti. Poplava prijeti sve većem broju kuća, a oranice su već danima pod vodom. Pod vodom su i lokalne i županijske prometnice. Izvanredno stanje proglašeno je u većem dijelu istočne Hrvatske. Voda u nekim dijelovima nije za piće, a preporučuje se da stanovnici svih područja koja su zahvaćena poplavama prestanu piti vodu iz slavine. DUZS Požeško-slavonske županije zatražio je pomoć vojske, a ministar Vukelić vrlo skoro odgovorio je pozitivno na taj zahtjev.

Oko 13 sati stiglo je priopćenje kako je na područje Oriovca upućeno 200 pripadnika Hrvatske kopnene vojske – vojnici, inženjerijski vod s potrebnim strojevima, opremom i čamcima te desetina veze, opskrbe i saniteta. U pripravnosti je još šest posebnih namjenski organiziranih snaga, čime je u ovom trenutku ili započelo aktivnosti na terenu ili je u pripravnosti sveukupno 1.500 pripadnika OS RH.

> Razinu vodostaja možete pratiti ovdje

Stanovništvo se iz najugroženijih sela evakuira čamcima, a većina stoke je evakuirana. Ljudi do posljednjeg trena ostaju u svojim kućama pokušavajući spasiti svoju imovinu.

Rijeka Orljava je jutros u pet sati dosegla rekordnih 529 centimetara u Pleternici, a zatim se i izlila. Orljava je probila nasip te se ubrzano grade zečji nasipi kako bi se zaustavila poplava.

Ugrožena su naselja Ciglenik i Becić, a prelijevanje rijeke je uočeno i prema Oriovcu i Slav. Kobašu. Na kritična mjesta upućene su raspoložive snage koje rade na sprečavanju posljedica. Za područje cijele Požeško-slavonske županije župan Marijan Aladrović je proglasio elementarnu nepogodu. U 10.40 sati došlo je do izlijevanja rijeke u Lužanima kod brane.

Tijekom dana izvanredno stanje proglašeno je i u Babinoj Gredi jer se iz korita izlila rijeka Berava, koja protječe točno kroz sredinu sela. Voda je došla do 15-ak kuća iz kojih su evakuirane obitelji, a na sigurno je uklonjena i stoka iz šezdesetak staja.

Rijeke Londža i Vrbova također imaju izrazito visok vodostaj, a naselje Ivandvor je pod vodom. Vrbova prijeti Gradcu, a voda se slijeva niz željezničku prugu. Jučer su na tom području postavljeni zečji nasipi kojima se pokušavaju obraniti dijelovi Pleternice.

U poslijepodnevnim satima došlo je do izlijevanja rijeke Česme, a velike probleme stvara i nabujala Ilova, zbog čega je elementarna nepogoda proglašena i u djelu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izlio se i Bosut

Sinoć se izlila i rijeka Bosut na rubnim dijelovima Vinkovaca. Niti najstariji stanovnici Vinkovaca ne pamte da se Bosut ikad dosad izlio iz korita. No, nakon što je u dva dana palo 125 litara kiše po kvadratnom metru (dvostruko više nego što inače padne u cijelom svibnju), vodostaj Bosuta dosegao je rekordnu razinu.

Stanovnici se boje daljnjih izlijevanja, zbog čega se uz tok rijeke grade zečji nasipi. No, vodostaj Bosuta očito se neće smanjiti još neko vrijeme, s obzirom na to da voda ne može otjecati u Savu, čiji vodostaj također neprestano raste.

Osječka i županjska naselja ugrožena

U posljednja tri dana na području Županje je palo 250 litara kiše po četvornom metru. Dijelovi grada i dalje su pod vodom, a radnici kopaju kanale i ispumpavaju vodu iz dvorišta kuća. Strahuje se i od izlijevanja Save koja raste i do tri metra dnevno. Na snazi je pripremno stanje obrane od poplave. Građani strahuju od vode koja bi mogla doći iz BiH.

I u osječkim naseljima strahuje se od poplave jer se voda približava naseljima. U blizini zgrada se postavljaju zaštitne vreće s pijeskom, a iz poplavljenih podruma se ispumpava voda.

Voda na cestama spriječila je i autobuse koji prevoze djecu u škole pa su učenici iz Velikog i Malog Bilača te iz sela od Čaglina do Jezera ostali kod kuće. Državna cesta Požega-Pakrac zatvorena je za sav promet.

Najkritičnije je na području Sibinja gdje se u mjestu Slobodnica izlio lateralni kanal Jelas-polje. Jutrošnji podaci pokazuju stagnaciju, pa čak i blagi pad vodostaja kanala Glogovica i Jelas te daju slabu nadu mještanima poplavljene Slobodnice pokraj Broda. Oko kuća na tom području utvrđeni su zečji nasipi, a sve su županijske ekipe za obranu od poplava na terenu. Pomažu im i profesionalna vatrogasna postrojba iz Slavonskog Broda i dobrovoljna vatrogasna društva. Ukupna šteta u poljoprivredi procjenjuje se na više od 200 milijuna kuna.

Stanovništvu prijetnja i klizišta

Zbog klizanja terena u mjestu Grižići jutros oko 9 sati došlo je do izlijevanja vode iz odvodnog kanala preko ceste D-525 pa su onamo upućene snage za sanaciju terena.

Na području Brod. Vinogorja u Papučkoj ulici jutros se pojavilo novo klizište gdje su ugrožene dvije kuće. Stanari su izmješteni i zbrinuti u Župnom dvoru Brod. Vinogorje. Ranije klizište u Pribudovačkoj ulici se širi. Na području Podvinja u ulici Kukanj također se pojavilo klizište koje prijeti dvjema kućama.

Evakuirano 35 obitelji

Prema podacima Centra za obranu od poplava, do 6 sati evakuirano je 35 obitelji na području Brodsko-posavske županije. Aktivirano je 40 pripadnika civilne zaštite, uključujući ronioce, a u pripravnosti su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja smješteni u Požegi koji imaju čamac i mogu se brzo aktivirati.

Kosor obećala pomoć

Jutros su i premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović stigli u Slavonski Brod. "Vlada će učiniti sve što je moguće da pomogne ovim ljudima", obećala je premijerka. "Čula sam koliko je teška situacija, ali mi je drago da sam se uvjerila kako je to kad netko u danu izgubi sve", istaknula je te dodala kako su dolaskom htjeli ljudima pokazati da nisu sami, prenosi HRT.

Predsjednik Josipović je dodao kako je dužnost svih da pokažemo solidarnost te da pomognemo stanovništvu da se što prije oporavi. Predsjednik je pohvalio službe koje su ovih dana pokazale punu spremnost za ovakve elementarne nepogode.

Crveni križ prikuplja pomoć za poplavljena područja

Zbog obilnih kiša koje su uzrokovale poplave u mnogim mjestima diljem zemlje, Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje pomoći.

Donacije za pomoć poplavljenim područjima mogu se uplatiti na žiro-račun broj 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, ili pozivom na donatorski telefon broj 060 9011, a cijena poziva je 6,15 kuna (PDV uključen).

Pomoć poplavljenim područjima može se dati i online donacijama na stranici Hrvatskog Crvenog križa.

Grad Zagreb šalje pitku vodu

Grad Zagreb poslao je prema istoku Hrvatske kamion sa 5.000 boca od 1,5 litara pitke vode, priopćio je pročelnik Ureda za upravljanje u kriznim situacijama Pavle Kalinić. Voda se financira novcem iz gradske pričuve, a dodatnih 5.000 boca je osigurala tvrtka Agrokor.

Prema poplavljenim dijelovima Hrvatske poslane su i dvije cisterne Zagrebačkog holdinga, a poplavljenom području pomoć su ponudili i zagrebački vatrogasci. Kalinić je na izvanrednoj konferenciji za novinare također kazao kako u Zagrebu nema opasnosti od poplava.

Zatvoreni i izlazi na autocesti

Na autocesti A 3 Bregana-Lipovac, zbog vode na kolniku, na čvoru Slavonski Brod (istok) zatvoren je ulaz u smjeru Zagreba te izlaz iz smjera Lipovca, javlja HAK.

Zbog izlijevanja vode za sav promet zatvorene su ceste: na zagrebačkom području D 36 Pisarovina-Donja Kupčina i Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko, na karlovačkom području D 36, Karlovac-Jamnica u mjestu Koritinja, na sisačkom ŽC 3229 u mjestu Staro Selo Topusko, na bjelovarskom području Kreštelovac-Sokolovac i ŽC 3282 Dražica-Orlovac, na virovitičkom području ŽC 4064 Zokov Gaj-Bokšić Lug, u Požeško-slavonskoj županiji dionica D 38 Pakrac-Brestovac, u mjestu Orljavac i kroz mjesta Buk, Resnik, Svilna, Kalenić, na slavonsko-brodskom području ŽC Ciglenik-Lužani, a na osječkom području Podgorač-Borovik i D 212 Zmajevac-Batina.

Prognoza ne obećava

Prognoza vremena za iduća tri dana ne obećava poboljšanje vremena. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, prvi dan bez kiše Slavonija bi mogla doživjeti tek u nedjelju. Kiša će u iduća četiri dana i dalje biti obilna, a maksimalna temperatura bi se mogla popeti do 22 Celzijeva stupnja.

Pročitajte više