IZVJEŠĆE INSPEKTORA VS UN-A U PONEDJELJAK BIT ĆE MIJEŠANO

UNovi inspektori oružja izvjestit će u ponedjeljak 27. siječnja Vijeće sigurnosti da Irak pasivno surađuje, ali se očekuje da će reći kako nedostaju odgovori na ključna pitanja iračkog oružja masovnog uništenja.L

Hans Blix, šef UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC), zaduženog za kemijsko i biološko oružje, i Mohamed ElBaradei, direktor Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA), zadužene za irački nuklearni program, u ponedjeljak će u New Yorku Vijeće sigurnosti izvijestiti o inspekciji iračkog oružja u proteklih 60 dana kako je predviđeno Rezolucijom 1441 koju je Vijeće sigurnosti usvojilo u studenom prošle godine.

Očekuje se da će Blix, na javnoj sjednici Vijeća sigurnosti zakazanoj za 10.30 ujutro po lokalnom vremenu, u svojem govoru reći da Irak izlazi u susret inspektorima omogućujući im žuran pristup mjestima inspekcije, ali da ne pokazuje ni najmanji znak aktivne suradnje.

Blix će izvijestiti kako Irak ne dopušta nadzorne letove zrakoplova U-2, ne omogućuje privatne razgovore s iračkim znanstvenicima koji bi mogli dati odgovore na otvorena pitanja i ne daje odgovor zašto razvija rakete većeg dometa od 150 km koliko mu je dopušteno.

Očekuje se također da će Blix upozoriti da Irak u svojem izvješću o oružju od 12.000 stranica nije pružio odgovor na pitanja zašto je nedavno kupio motore i pogonsko gorivo za rakete, te dokaze o navodnom uništenju antraksa kao i nervnih plinova VX i mustard i drugih agensa u svojim zalihama biloškog i kemijskog oružja.

Blix neće podnijeti Vijeću sigurnosti nikakvo posebno izvješće nego će njegov govor biti izvješće u kojem namjerava ažurirati podatke o iračkoj suradnji u provedbi Rezolucije 1441. Time on odbija dati konačni karakter izvješću 27. siječnja, kako su ranije Sjedinjene Države očekivale, s još jednim njegovim izvješćem koje bi trebao podnijeti Vijeću sredinom veljače. Blix namjerava Vijeću sigurnosti podnijeti izvješće i 27. ožujka.

Očekuje se da će ElBaradei izvijestiti Vijeće sigurnosti da Irak općenito surađuje u inspekciji svojega nuklearnog programa, ali da ništa ne daje dragovoljno.

Nakon što u ponedjeljak sasluša izvješće svojih inspektora Vijeće sigurnosti će o njemu raspravljati na zatvorenoj sjednici. Predviđeno je da Vijeće o istoj temi ima zatvorenu raspravu i u srijedu 29. siječnja.

Pročitajte više