Izvješće o velikom masakru u američkoj školi: Policija je zakazala

Foto: EPA

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je dugo očekivano izvješće o masovnoj pucnjavi u Osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, u Teksasu, 2022. U masakru je ubijeno 19 djece i dvoje nastavnika. U izvješću od 600 stranica reakcija policije okarakterizirana je kao neuspješna, piše BBC.

Policija je zbog dojave o pogođenom učitelju i poziva učenika koji su bili zarobljeni u školi mogla mnogo bolje i brže reagirati na pucnjavu. Umjesto toga, stoji u izvješću, prošlo je 77 minuta otkako je 18-godišnji napadač ušao u školu do trenutka kada je zaustavljen. Policija se usredotočila na evakuaciju drugih učionica i traženje dodatnih policijskih resursa, zbog čega su djeca ostala zarobljena s napadačem, zaključuje se u izvješću.

Kaos i tijekom spašavanja

Državni odvjetnik Merrick Garland kazao je da su žrtve bile zarobljene u učionicama i da je trebalo više od 70 minuta da policija uđe u objekt. Navodi da je došlo do konfuzije među službenicima, koji u nekim situacijama nisu znali tko točno izdaje daljnje naredbe. 

Rekao je da je najveći propust bio to što je policija tretirala incident kao "barikadu", a ne kao "aktivnu pucnjavu". Kaos se nastavio i tijekom akcije spašavanja jer službenici nisu imali pravi plan za trijažu žrtava. Primjerice, preminule su vozili u bolnicu vozilima hitne pomoći dok su djecu s prostrijelnim ranama prenosili u školske autobuse.

"Žrtve i oni koji su preživjeli masovnu pucnjavu u Osnovnoj školi Robb zaslužuju bolje"

"Žrtve i oni koji su preživjeli masovnu pucnjavu u Osnovnoj školi Robb zaslužuju bolje. Odgovor policije na pucnjavu u Osnovnoj školi Robb 24. svibnja 2022. i odgovor dužnosnika u narednim satima i danima nisu bili zadovoljavajući", rekao je Garland.

Što se tiče odgovornosti policajaca koji su se odazvali na pucnjavu, tim problemom bavi se druga istraga koja je trenutno u tijeku. U izvješću se imenuje službenike koji su u to vrijeme bili na vodećim pozicijama. Bivši šef školske policije u Uvaldeu i četiri druga policajca izgubili su posao nakon pucnjave. 

Izvješće je objavljeno nakon nekoliko državnih i lokalnih istraga koje su se također bavile manjkavostima u odgovoru policije. Pucnjava u ruralnom dijelu jugozapadnog Teksasa, koju je počinio bivši učenik škole, jedna je od najsmrtonosnijih školskih pucnjava u američkoj povijesti. Ubijeno je 19 učenika u dobi između devet i 11 godina i dvoje nastavnika.

Pročitajte više