Izvještaj australske vlade iz 2008. godine predvidio je katastrofalne požare

Ilustracija: EPA

SPALJENI ostaci divljači i stoke leže uz ogradu nakon što su ove životnije bezuspješno pokušale pobjeći od požara koji je 4. siječnja zahvatio Batlow u Novom Južnom Walesu, piše NewScientist. Zajedno s još milijardu drugih mrtvih životinja bit će spaljeni u masovnim grobnicama koje kopa vojska. 

Prošla godina u Australiji bila je najsuša i najtoplija ikad

Australija je u stanju šoka. Najmanje 24 ljudi je do sada umrlo, više od 2000 domova je uništeno, a 8 milijuna hektara, odnosno područje veličine Škotske, je izgorjelo. Već mjesecima od dima nebo je smeđe i crvene boje te predstavlja stalni podsjetnik na tragediju koja je zahvatila Australiju.

Prije dva dana Ured za meteorologiju je objavio da je prošla godina u Australiji bila najsuša i najtoplija otkako postoje mjerenja. 18. prosinca bio je najtopliji dan ikad s prosječnom maksimalnom temperaturom koja je dosegla 41,9 Celzijevih stupnjeva.

Unatoč, ovim ekstremima, australijska vlada ponašala se kao da se ništa neuobičajeno nije dogodilo. Prošlog studenog zamjenik premijera Michael McCormack rekao je za radio ABC kako su požari oduvijek u Australiji te je odbacio ulogu klimatskih promjena za stanje u zemlji. 

Izvještaj australske vlade predvidio katastrofalne požare

No Sarah Perkins-Kirkpatrick sa Sveučilišta u Novom Južnom Walesu smatra kako nema sumnje da su klimatske promjene važan faktor.

“Možemo sa sigurnošću kazati da su (klimatske promjene) doprinijele dužini i ozbiljnosti ove sezone požara”, rekla je. Izvještaj australske vlade iz 2008. godine predvidio je da će oko 2020. godine zbog globalnog zatopljenja sezona požara u Australiji započeti ranije, završiti kasnije i biti intenzivnija.

“Znali smo da će se ovo dogoditi”, rekla je Perkins-Kirkpatrick.

Ova sezona požara započela je mjesec dana ranije

Sezona požara započela je ove godine u rujnu, mjesec dana ranije nego inače. U Australiji se službeno sezona opasnosti od požara vodi od listopada do kraja ožujka.

Dosadašnji požari opustjeli su već sada površinu veću od one koja je zahvatila Kaliforniju 2018. godine te Amazoniju 2019. godine.

Uz to, 1. siječnja Canberra je bila najzagađeniji glavni grad na svijetu. 

Požari su opustjeli i jedinstvenu australsku divljinu. Chris Dickman sa Sveučilišta u Sydneyju procjenjuje kako je u požarima umrlo 1,3 milijarde sisavaca, ptica i reptila. 

A australski premijer Scott Morrison oštro je kritiziran jer je odbio smanjiti emisije stakleničkih plinova rekavši na konferenciji održanoj 2. siječnja kako vlada mora balansirati između “žive i održive ekonomije” te “živog i održivog okoliša”. 

Pročitajte više