Platnene maske možda ne štite dovoljno od omikrona, kaže izvještaj

Foto: Shutterstock

JEDNOSLOJNE platnene maske možda neće pružiti odgovarajuću zaštitu od vrlo zaraznog soja omikron covida-19, pokazuje nedavno izvješće Wall Street Journala.

Mnogi stručnjaci za zarazne bolesti primijetili su da ljudi preferiraju platnene maske jer su udobnije i modernije za korištenje. Međutim, takve maske mogu blokirati samo veće kapljice covida-19, ali ne i manje aerosoli ili čestice koje također mogu prenijeti virus.

Američka klinika Mayo sada zahtijeva od svih pacijenata i posjetitelja da nose kirurške maske, maske N95 ili KN95, pa ako se netko pojavi s jednoslojnom maskom od domaćeg platna, preko nje će morati staviti i masku medicinske kvalitete. Kirurške maske blokiraju virus covida-19 svojim karakteristikama elektrostatičkog naboja, dok maske N95 imaju čvršću mrežu vlakana od kirurških ili platnenih maski, također s karakteristikama elektrostatičkog naboja, što maski omogućuje da bude najučinkovitija u blokiranju udahnutih i izdahnutih čestica.

Međutim, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dalje preporučuje maske N95 samo za zdravstvene djelatnike, savjetujući ljudima da umjesto toga nose platnene maske koje imaju dva ili više slojeva tkanine koji potpuno pokrivaju lice i usta, prianjaju uz obraz bez ikakvih praznina te također imaju žicu za nos kako bi se spriječilo curenje zraka s vrha maske.

No, dr. Monica Gandhi, specijalistica za zarazne bolesti na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, kaže: "Budu li svi nosili samo platnene maske ili samo kirurške maske, to neće imati nikakvog utjecanja na zaustavljanje omikron soja".

Pročitajte više