Izvor iz DP-a: HDZ je računao na raskol u Domovinskom pokretu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Domovinski pokret posljednjih tjedan dana intenzivno pregovara s potencijalnim partnerima oko slaganja saborske većine od 76 ruku. Još nije poznato kome će se na koncu prikloniti. Kako su nekoliko puta istaknuli - imaju svoje uvjete koje sigurno neće prekršiti. Naime, većinu u saboru ne žele krojiti s SDSS-om i Možemo.

Index donosi nove detalje pregovora i odnosa između članova DP-a i ostalih stranaka, koje je s nama podijelio izvor iz DP-a blizak pregovorima. Kako nam je rekao, jedan od većih problema u pregovaranju je nepovjerenje među strankama, ali i mišljenje DP-a da im se pristupilo podcjenjivački.

Izvor iz DP-a: Ne vjerujemo Mostu, oni se izvlače

Kako nam je kazao izvor blizak pregovaračima stranke, u Domovinskom pokretu postoji nepovjerenje prema prijedlozima Mosta, čiji je Nikola Grmoja predložio predsjednika DP-a Ivana Penavu za predsjednika sabora.

"Grmoja je javno rekao da predlaže Ivanu Penavu za predsjednika sabora čisto da se konstituira sabor i da se donese par zakona. Kao prvo, protiv tog prijedloga je Možemo. Kao drugo, problem je u tome što Domovinski pokret nema povjerenje prema Mostu zato što su ih mjesecima prije izbora pozivali u koaliciju, što su ovi odbili", kazao nam je izvor blizak pregovaračima DP-a.

"Most se po svemu sudeći sada izvlači. Realno je da i s nekim drugim opcijama mogu krojiti većinu, ali to iz nekog nepoznatog razloga ne žele napraviti. Pregovori su nezgodni jer je nepovjerenje strana veliko", kazao nam je izvor.

>> Grmoja potvrdio novi plan oporbe i poslao poruku Penavi

"Pregovori su u slijepoj ulici s Rijekama pravde"

Od jučer se u javnosti priča da su pregovori s DP-om zapeli u slijepoj ulici. Izvor nam kaže da se to odnosi na pregovore s Rijekama pravde. 

"U Rijekama pravde je šaroliko društvo. Više je stranaka i puno je više nepomirljivih mišljenja i stavova. Jako je teško sve njih uskladiti da na isti način rade. Toga se u Domovinskom pokretu najviše boje jer bi moglo nakon nekoliko mjeseci od eventualnog dogovora doći do ogromnog raskola", rekao je Indexu.

"Ako DP popusti s uvjetom oko SDSS-a, svjesni su da su gotovi"

Što se tiče SDSS-a, izvor nam kaže da je nepodržavanje SDSS-a u formiranju većine politika koju DP provodi od početka kampanje i da su prema tome nepopustljivi.

"Ne žele iznevjeriti svoje birače. To je DP-ov politički uvjet i to su govorili kroz cijelu kampanju i ako sada tu popuste, svjesni su da su gotovi", kazao nam je izvor i dodao: 

"Izabrani saborski zastupnici DP-a složni su oko toga da svoje političke okvire neće napustiti toliko drastično kako ne bi rušili svoj dignitet. Ako dođe do toga da DP skroji većinu u saboru s SDSS-om, svjesni su da će kao stranka biti gotovi", rekao je. 

"HDZ je podcjenjivački ušao u pregovore jer su vjerojatno računali na raskol DP-a"

U razgovoru s izvorom doznajemo da u Domovinskom pokretu smatraju kako ih se tijekom pregovora podcjenjuje i ne shvaća ozbiljno.

"HDZ je nekim dijelom podcjenjivački ušao u pregovore jer su mediji u startu pisali da bi se Domovinski pokret mogao raspasti zbog nekoliko neistomišljenika unutar stranke, pa su valjda i u HDZ-u to očekivali. Međutim, još uvijek se svi unutar stranke drže zajedno. 

HDZ ide podcjenjivački prema DP-u i tako što im nameće kompletne manjine. U DP-u protiv manjina nemaju ništa, ali ne mogu dozvoliti da kroje zakone većini", kazao je izvor Indexu.

"Postoji dobra volja u pregovorima s HDZ-om"

Izvor nam je također kazao da u pregovorima s HDZ-om u DP-u svejedno postoji "dobra volja" te da se razgovorima ne pristupa "s figom u džepu" ni prema njima ni prema Rijekama pravde.  

"Otvoreno se priča sa svim opcijama, u DP-u nemaju ništa protiv Rijeka pravde, iako je nezgodno s desnog političkog spektra ići u koaliciju s ljevicom. No ništa nije nemoguće i stopostotno isključeno", kazao nam je izvor istaknuvši da većina članova DP-a nema ništa protiv ideje o potencijalnoj koaliciji i s Rijekama pravde ako se ispune svi traženi uvjeti.

Ipak, spomenuo je da postoje jako bliska prijateljstva i izvan politike, komentirajući druženje DP-ovog tajnika Josipa Dabre s HDZ-ovim Ivanom Anušićem, kojeg se sve više spominje kao prijedlog DP-a za budućeg premijera ako budu krojili većinu s HDZ-om.

Podsjetimo, u nedjelju je Dabro na svom Facebook profilu podijelio fotografiju s proslave krizme na kojoj je bio i Anušić.

"Što se tiče fotografije, bio sam pozvan na krizmu, a ja se odazivam na takve pozive. Dabro i ja se poznajemo oko 20 godina i moja prijateljstva nisu ograničena na stranačku pripadnost, nisu nikad bila niti će biti. Kod mene se politika i prijateljstva ne miješaju", rekao je Anušić.

"Dabro i Anušić su najbolji prijatelji iz djetinjstva. Definitivno postoje prijateljstva i van politike. Nije poznato hoće li i koliko to utjecati na pregovore", kazao je izvor iz DP-a za Index.  

Dodao je da su varijanta i novi izbori, ali da su u DP-u skeptični jer smatraju da nakon ponovljenih izbora ne bi bilo velikih promjena u podjeli mandata i da bi samo ponavljanje izbora puno koštalo.

Pročitajte više