Izvor iz EU: Plenković jedan od kandidata za šefa Europske komisije. Zainteresiran je

Foto: EPA

Njemački list Bild piše kako je hrvatski premijer Andrej Plenković jedan od kandidata za predsjednika Europske komisije, najvažnijeg izvršnog tijela Europske unije. Bild se poziva na insajdere unutar EU, s obzirom na to da je sve izglednije kako Ursula Von der Leyen neće dobiti podršku za još jedan mandat na čelu EK.

Von der Leyen gubi povjerenje

Von der Leyen je ugrozila svoju poziciju i s dva nedavna slučaja koji su negativno odjeknuli u javnosti. Najprije su iscurile informacije kako su europski tužitelji pokrenuli istragu za potencijalna kaznena djela u vezi s pregovorima o nabavci cjepiva protiv koronavirusa između Von der Leyen i izvršnog direktora Pfizera. Odnosilo se to na navodnu razmjenu SMS-ova između Von der Leyen i šefa Pfizera Alberta Bourle uoči najvećeg sporazuma o cjepivu u EU, na vrhuncu pandemije covida-19, a afera je ubrzano nazvana "Pfizergate.

Drugi je slučaj pokušaj imenovanja svog stranačkog kolege Markusa Piepera kao EU izaslanika za mala i srednja poduzeća. No nakon brojnih kritika i pritisaka, sam Pieper je odustao od preuzimanja pozicija. Bild piše kako je to dokaz da Von der Leyen ima moćne protivnike, uključujući one unutar vlastite stranačke grupacije, europskih pučana.

A za čelnu dužnost u Bruxellesu mora svladati trostruku prepreku, prvo pobijediti na izborima (350 milijuna birača s pravom glasa u 27 zemalja), zatim uvjeriti šefove država i vlada te na kraju Europski parlament. Jedno je jasno, čak i ako konzervativci dobiju 180 mjesta 9. lipnja, kako se očekuje, bit će daleko od većine u parlamentu sa svojih 720 zastupnika.

Kompromisni kandidati

Von der Leyen je 2019. napravila nekoliko ustupaka Zelenima i socijaldemokratima, a podržali su je i neke desnije grupacije. No malo je vjerojatno da će se to ponoviti i ove godine. Zeleni su razočarani nedovoljno hrabrim klimatskim politikama, liberali ih vide kao glavni problem velike birokracije, a socijaldemokrati su ljuti jer je Von der Leyen podržala Izrael u sukobu u Gazi.

Kakvi su izgledi za savez s potrebnom većinom od 376 glasova? "Iskreno, s**nje...", rekao je jedan anonimni zastupnik pučana za Bild. “Čak i kad bi parlamentarna većina došla nadohvat ruke, ostaje pitanje koja bi bila politička cijena", kaže.

Tu se pojavljuje opcija manje polarizirajućeg i kompromisnog kandidata kao što je i 2019. izabrana Von der Leyen umjesto "spitzenkandidata" Manfreda Webera.

Insajder Bilda iz EU kaže da postoje dvije moguće alternative. To su grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i hrvatski premijer Andrej Plenković koji su navodno izrazili interes. Šuška se i o predsjednici EU parlamenta Roberti Metsola, koja nema iskustva u vladi, ali ima puno samopouzdanja i ambicije.

Pročitajte više