Izvori tvrde da Hrvoj-Šipek nije vidjela izvješće o Žalac. DORH: Neće dati ostavku

Foto: Hina

HRVATSKI sabor prihvatio je danas većinom glasova Izvješće glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o radu državnih odvjetništava u 2020. godini, a nije prihvatio oporbeni i zahtjev Nacionalnog vijeća za praćenje borbe protiv korupcije za njezinom smjenom.

 

Oporba je tražila smjenu Hrvoj-Šipek, među ostalim, zbog slučaja Softver u kojem je bilo obustavljeno postupanje protiv bivše ministrice EU fondova Gabrijele Žalac, povlačenje optužnice u slučaju Agrokor. Saborski odbor za pravosuđe podržao je izvješće glavne državne odvjetnice, no Antikorupcijsko vijeće ga je odbilo.

Potporu glavnoj državnoj odvjetnici dao je i premijer Andrej Plenković naglasivši da ima podršku parlamentarne većine koja će glasati za njezino izvješće.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica nakon provedenog nadzora kojim je potvrđeno da je glavna državna odvjetnica znala o slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, iako je tvrdila suprotno, rekao je kako Zlata Hrvoj-Šipek ima povjerenje vlade pa ne očekuje njezinu ostavku.

Ipak nije znala?

Kako je u Dnevniku večeras objavio N1, iz izvora bliskih Zlati Hrvoj-Šipek može se čuti da ona tvrdi da je točno da je sastanak bio organiziran u USKOK-u dva mjeseca nakon što je imenovana kako bi se upoznala s najvažnijim predmetima te da su u fokusu bile aktivne istrage protiv Josipe Rimac i Gabrijele Žalac, a ne slučaj “Softver”.

N1 tvrdi i da Hrvoj-Šipek izvješće USKOK-a u srpnju nije vidjela jer je bila kraće odsutna, a zaduženi zamjenik je nije obavijestio jer je smatrao da je to suvišno s obzirom na to da je već isto izvješće došlo u veljači 2020., kada je odluka donesena.

DORH: Hrvoj-Šipek neće dati ostavku

N1 je pitao Zlatu Hrvoj-Šipek hoće li podnijeti ostavku te kako će u budućnosti surađivati s ravnateljicom USKOK-a Vanjom Marušić.

“Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske neće dati ostavku, a vezano za odnos Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta odgovaramo kako će on biti temeljen na zakonom propisanim odredbama”, odgovorili su za N1 iz DORH-a.

Pročitajte više