Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači i kupuje vrijeme, ovo mu je plan

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Prema izvorima Telegrama, dobro upućenim u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko. "HDZ zasad nije službeno iznio nijedan konkretan prijedlog kojim bi zadovoljio DP, osim da s manjinama bude potpisan odvojeni koalicijski sporazum, što nije prihvaćeno", kažu Telegramovi izvori. 

U dijelu DP-a javlja se sumnja kako Plenković namjerno zavlači i kupuje vrijeme dok ne pronađe alternativnu većinu ili pričeka podjelu karata u Europi.

Jedan od razloga za ovako spor tijek pregovora jest što Plenković smatra kako ne može pristati na vladu s desničarskim DP-om iz koje bi morao izbaciti predstavnike SDSS-a. Drugo, kažu izvori, Plenković zna da bi DP, u slučaju takve koalicije, imao vrlo solidnu ucjenjivačku poziciju u novoj vladi, ne samo zbog svojih mandata, već zbog HDZ-ove desnice, koja već neko vrijeme radi na tihom savezu s domovincima. 

Iz tih razloga Plenkoviću je DP prihvatljiv samo ako dolazi u paketu šire koalicije s manjim strankama i manjincima. 

"Iako se u javnosti stvorio dojam kako se Plenkoviću žuri složiti vladu, to nije nužno točno. Nakon što mu je propao inicijalni blitzkrieg - pokušaj pridobivanja manjih stranaka na centru, poput Fokusa i Matije Posavca, s kojima bi izbjegao DP - Plenković sada ide na čekanje i iscrpljivanje", kažu Telegramovi izvori. 

Pročitajte više