Jaca dobila pismo iz BiH: Ispričaj nam se za poniženje ili ćemo blokirati ceste i granice!

"PONIŽENI smo odlukom HDZ-a Republike Hrvatske kojom se u Ustav RH unose samo 4 lokacije za glasanje na izborima, za preko 200.000 državljana Republike Hrvatske sa stalnim prebivalištem u Bosni i Hercegovini", napisao je Jerko Ivanković Lijanović, predsjednički kandidat i zastupnik stranke Radom za boljitak, u otvorenom pismu koje je poslao Jadranki Kosor.

"Hrvati u BiH su sve žrtvovali za HDZ i Hrvatsku"

Predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka je, smatra Lijanović, dogovorom sa šefom oporbe Zoranom Milanovićem oko glasanja Hrvata u dijaspori izdala interese hrvatskih državljana u BiH koji su, stoji u Lijanovićevu pismu, "proteklih 20 godina sve žrtvovali za HDZ i Republiku Hrvatsku".

Lijanović tvrdi da su Kosoričinim pristajanjem na kompromisni dogovor s Milanovićem Hrvati u BiH "fizički spriječeni da kao državljani ostvare svoje osnovno pravo, a to je da biraju i da budu birani na izborima".

Lijanović prijeti blokadom granice i prometnica

"Očekujemo žurno povlačenje ove odluke i ispriku za poniženje koje smo doživjeli", poručuje Lijanović Kosorici i najavljuje da će se u protivnom morati okrenuti radikalnim mjerama: "Bit ćemo prisiljeni da svim demokratskim sredstvima, uključujući i blokade prometnica i graničnih prijelaza, zaustavimo ovu diskriminaciju koja će se dogoditi u Ustavu Republike Hrvatske".

"Užasnuti smo činjenicom da se tim istim prijedlogom novog Ustava ne pridržavate niti standarda o broju birača po biračkim mjestima, kao što je to primjer u Europskim državama razvijene demokracije. Novija povijest ne pamti primjer u kojem jedna stranka na vlasti predlaže takovu diskriminaciju i ponižavanje njezinih građana koji žive izvan granica", zaključuje se u Lijanovićevu pismu.

Pročitajte više