Jaca sa smiješkom slagala: Brodosplit na izdisaju, Jadroplov ne želi financirati gradnju broda

JADRANKA KOSOR sve je prevarila. Kad je prije dva i pol mjeseca sa osmjehom u Brodosplitu govorila o dizanju zabrane sa ugovaranja novih poslova i gradnji novog broda za Jadroplov, lagala je.

Naime, do dana današnjeg nema dogovora oko načina financiranja izgradnje bulk carriera pogođenog za 35 milijuna dolara. Vremena nema, jer je Brodosplit na izdisaju i bez te posljednje nade teško da može preživjeti.

Nadzorni odbor Jadroplova bez muda

Danas je zasjedao Nadzorni odbor Jadroplova. Odlučili su da će Brodosplitu platiti kad im naprave brod. Odmah je reagirala Uprava splitskog škvera. Nemamo novca za financiranje izgradnje, otkrili su. Nadamo se da će se rješenje uskoro pronaći, kratko su poručili.

"Ovakvu odluku je mogao donijeti samo netko bez muda", vrlo je jezgrovit u komentaru odluke Nadzornog odbora Jadroplova bio predsjednik Nezavisnog sindikata Jadroplova Zvonko Šegvić. Očekuje da će se Nadzorni odbor Jadroplova sastati već sutra. "Nema druge, jer ovo što oni traže je van svake pameti", kaže Šegvić.

Peronja se hvastao pa zašutio!

Pokušali smo danas porazgovarati o aktualnoj situaciji sa šefom Nadzornog odbora Jadroplova Krunom Peronjom. Bez uspjeha. "Spremili smo vam priopćenje. Najbolje da zovete direktora Branimira Kovačića", ogradio se Peronja premda smo ga upozorili da se radi o odluci njegovog Nadzornog odbora, a ne direktora Kovačića, koji je na službenom putu i nedostupan.

Ne tako davno Peronja nam je tvrdio da će Jadroplov financirati gradnju broda bez pomoći države, jer se radi o uspješnoj firmi koja to sebi može dopustiti. Od tolike bahatosti danas nije preostalo ništa. Pokazalo se da se Peronja hvastao naprazno.

Tko igra i za čiji račun?

Tragedija splitskog škvera sad se već može nazrijeti. Više od 500 radnika je na čekanju, a posla nema ni za ostale.

"Nama nije jasno u čemu je problem, jer obje su firme državne. Očito je da se ovdje igraju nekakve igre, mi smo sasvim sporedni u svemu tome", konstatirao je Šegvić.

Premda je iluzorno da će Brodosplit spasiti samo jedan brod, čak ni od te zadnje slamke spasa, čini se, neće biti ništa.

Pročitajte više