Jake mjere sigurnosti predviđene za pokop pape Ivana Pavla II.

TALIJANSKE će vlasti, kako su najavile u nedjelju, mobilizirati približno 6500 policajaca u Rimu koji će osigurati javni red i zaštititi osobe koje se očekuju na pokopu pape Ivana Pavla II.

Kardinali bi u ponedjeljak trebali odrediti datum pokopa Ivana Pavla II. Pretpostavlja se da bi na Papin pokop moglo stići približno 200 dužnosnika, predsjednika država i vlada te približno dva milijuna vjernika.

Gotovo 1500 članova posebnih policijskih postrojba i talijanskih karabinjera bit će zaduženo za zaštitu šefova država, a 5000 policajaca brinut će se za red i nadzirati "ciljeve kojima prijeti opasnost", naglasilo je u priopćenju ministarstvo unutarnjih poslova.

Odredba kojoj je cilj "zajamčiti sigurnost mnoštvu hodočasnika koji će u predstojećim danima stići u Rim i maksimalnu sigurnost brojnim dužnosnicima koji će doći na pokop", donesena je u suradnji s vatikanskim vlastima i sigurnosnom službom.

Dolazak na pokop Ivana Pavla II. najavili su, među ostalima, austrijski predsjednik Heinz Fischer, belgijski kralj Albert II. i kraljica Paola, španjolski premijer Jose Luis Zapatero, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, portugalski predsjednik Jorge Sampaio, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, sirijski predsjednik Bašar al-Assad, američki predsjednik George Bush, kanadski premijer Paul Martin, argentinski potpredsjednik Daniel Scioli, brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva, meksički predsjednik Vicente Fox.

Pročitajte više