Jake mjere sigurnosti u Sankt Peterburgu zbog summita

MJERE sigurnosti bez presedana provode se u petak u ruskom gradu Sankt Peterburgu uoči okupljanja više od 40 svjetskih čelnika povodom 300. obljetnice grada, a ruski predsjednik Vladimir Putin već se u sklopu obilježavanja tijekom jutra sastao s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem.

Dolazak ostalih predsjednika država ili vlada na najveći takav skup u Rusiji očekuje se tijekom dana.

Čelnici 25 sadašnjih i budućih članica EU-a sastat će se tijekom vikenda s kolegama iz skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G8), zatim s čelnicima bivših sovjetskih republika, novim kineskim predsjednikom Huom Jintaom i indijskim premijerom Atalom Beharijem Vajpayeeom.

Za subotu ujutro predviđen je summit EU-Rusija, a u nedjelju ujutro Putin će se sastati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom.

Više od 20.000 policajaca razmješteno je u gradu tijekom summita koji se održava u vrijeme proslava 300. obljetnice Sankt Peterburga.

Snajperisti su zauzeli položaje na krovovima i balkonima i oni će pokrivati sve ulice kojima će čelnici prolaziti.

Navodno je instaliran i raketni obrambeni sustav za zaštitu dva glavna sastanka koji će se održati tijekom vikenda u palači Konstantinovski u Strelnoj, južno od grada, a kojima će biti domaćin ruski predsjednik Vladimir Putin.

Podignuta je i dva metra visoka ograda uzduž ceste od zračne luke Pulkovo do palače zbog prolaska automobila sa službenim gostima. Očekuju se da će sletjeti ukupno 96 zrakoplova sa stranim izaslanstvima.

Jake mjere sigurnosti su poduzete kako bi se spriječili napadi međunarodnih terorističkih organizacija i čečenskih pobunjenika.

Policija je zaplijenila više od 300 kilograma eksploziva tijekom svojih akcija poduzetih prije summita.

Pročitajte više