Jaki udari bure, prevrnuo se kamion, upaljen alarm. Snijeg na Zavižanu, stiže ga još

Oblačno s kišom mjestimice, a u Dalmaciji u prvom dijelu dana i lokalnim pljuskovima očekuju Hrvatsku u srijedu, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) napominjući kako će u Gorskom kotaru i Lici kiša prelaziti u susnježicu i snijeg. Temperatura zraka većinom će se kretati od 5 do 9, krajem dana osjetno niža, a na Jadranu između 12 i 17 Celzijevih stupnjeva.

Bit će vjetrovito, u unutrašnjosti uz umjeren do jak, na udare ponegdje olujan sjeveroistočnjak. Na Jadranu će puhati jaka do olujna bura, ponajprije podno Velebita i s orkanskim udarima.

Udari bure jutros idu do 140 km na sat, javila je meteorologinja N1 Tea Blažević. Podijelila je slike kamiona kojeg je bura prevrnula kod Kamenjaka. "Oprezno svi koji putujete", apelirala je meteorologinja.

Crveni alarm za dio Hrvatske

Za danas je DHMZ izdao niz upozorenja u okviru sustava MeteoAlarm.

Najviše crveno upozorenje izdano je zbog vjetra za riječku regiju (koja uključuje Istru), Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal.

Za riječku regiju upozorava se na mjestimice olujnu buru s orkanskim udarima, većima od 120 kilometara na sat. "PODUZMITE MJERE za samozaštitu. Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom", navodi se u u upozorenju za riječju regiju.

Za Kvarner i Kvarnerić upozorava se na vrlo jaku i olujnu buru s najjačim udarima vjetra od 65 do 140 km/h. Za Velebitski kanal se upozorava na olujnu pa i orkansku buru do čak 160 km/h.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju za ove dvije regije. 

Narančasto upozorenje zbog vjetra izdano je za gospićku, kninsku, splitsku regiju, zapadnu obalu Istre, sjevernu Dalmaciju, srednju Dalmaciju i južnu Dalmaciju. 

Žuto upozorenje izdano je za dubrovačku regiju zbog vjetra i grmljavine te zbog vjetra za zagrebačku i karlovačku regiju. 

Problemi u prometu

Vjetar stvara probleme u prometu.

Zbog vjetra, za sav promet zatvoreni su:

  • dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i
  • Paški most.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

  • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice (obilazak za ostale skupine je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar);
  • A7 na dionici Škurinje-Orehovica (obilazak je kroz grad Rijeku);
  • Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Na DC1 Udbina-Klapavice zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a na državnoj cesti DC99 između mjesta i čvora Križišće, lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica-čvor Križišće, autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika te Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti).

Zbog vjetra su u prekidu trajektne linije: Stinica-Mišnjak i Prizna-Žigljen te katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Susak-Unije-Cres-Rijeka, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Milna-Rogač-Split, Korčula-Hvar-Split i Vis-Milna-Split.

Na Zavižanu palo dosta snijega

Na Zavižanu se jutros mjeri 23 centimetra snijega. Temperatura zraka je jutros bila -2 Celzijusa.

Novi snijeg u gorskim predjelima očekuje se popodne i večeras.

Pročitajte više