POGLEDAJTE SNIMKE IZ ZADRA Grad je doslovno pod vodom, potopljene su ulice, bolnica, shopping centar

Foto, video: Čitatelji Indexa

JAKO nevrijeme jutros je pogodilo Zadar. Kako javljaju lokalni mediji, grad je u kaosu, neke škole otkazale su nastavu, a dijelovi grada su bez struje. Poplavljene su ceste i podrumi.

"Stožer civilne zaštite Grada Zadra donio je odluku o odgodi nastave u poslijepodnevnoj smjeni u svim osnovnim i srednjim školama na području Grada Zadra. Također, sve škole obvezne su osigurati dežurstva profesora i djelatnika te prihvat djece u slučaju da netko od učenika ipak dođe u školu", objavljeno je na stranicama Grada Zadra.

> POTOP U ZADRU

> Ako ste u Zadru ili nekom drugom mjestu gdje je trenutno nevrijeme šaljite nam fotografije i snimke na mail desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice. Molimo napišite točno mjesto gdje je snimka nastala.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić potvrdio je da je obilna kiša u ponedjeljak tijekom jutra poplavila dijelove zadarske bolnice. Kujundžić je novinarima rekao da je veliki broj prostorija u bolnici poplavljen pa je dogovoreno da se, bude li potrebe, hitni pacijenti prevoze i zbrinjavaju u Gospiću i Šibeniku.

"Ozbiljna je poplava, veliki broj prostorija u bolnici je nažalost poplavljen ili voda curi", rekao je Kujundžić dodavši da je u stalnom kontaktu s ravnateljem zadarske bolnice koju će obići tijekom dana.

Obilna kiša u Zadru poplavila je kuće i podrume, a iz Meteorološke postaje Zadar izvijestili su da je od 8 do 10 ujutro palo oko 190 litara kiše po četvornom metru, što je više nego dvostruko od prosječnih mjesečnih padalina od 98 litara.
 

300 vojnika spremno

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić te izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog stožera, generalom zbora Mirkom Šundovom, krenuli su u ranim poslijepodnevnim satima prema Zadru, kojeg je jutros pogodilo jako nevrijeme popraćeno obilnim padalinama.

Zbog obilne kiše koja je tijekom noći i jutra izazvala poplave na području Zadra, u pripravnosti je 300 vojnika koji se nalaze u vojarni u Benkovcu i vojarni Zemunik.

Za pomoć u poplavljenim područjima iz vojarni iz Sinja i Benkovca upućeno je 13 teretnih kamiona za potrebe prijevoza osoba, šest radnih strojeva koji mogu služiti za raščišćavanje naplavina i 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti.

Vladino izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, sudjelovat će na sastanku kriznog stožera oko 15 sati, u prostoriji Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra (Put Murvice 24). Sastanku će također nazočiti župan Zadarske županije, Božidar Longin, i gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić.



Pročitajte više