Jakovčević: Smanjio bih troškove policije, zdravstva, školstva i parazitskih udruga te zamrznuo 2. mirovinski stup

Screenshot: HRT

RAZGOVOR mandatara s vjerovnicima u Kitzbühelu bila je tema jutrošnje emisije Hrvatskog radija ''U mreži prvog'', prenosi HRT.

Kada je riječ o javnom dugu, proračunskom deficitu i kreditnom rejtingu, prekretnice nema bez uklanjanja barijera za investitore, ali i povećanja potrošnje. Profesor Drago Jakovčević sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta apelira na novu vlast da unatoč otporu poslodavaca poveća minimalnu neoporezivu plaću na 4 tisuće kuna.

Jakovčević smatra da javni dug nije kritičan jer je na razini prosjeka EU-a, ali ga treba učiniti održivim, tj. treba riješiti problem proračunskog deficita koji stvara dug. Od mjera koje bi vratile povjerenje ulagačima i kreditorima, Jakovčević predlaže reviziju predstečajnih nagodbi, monetarnu reformu i zahvate na tržištu rada.


Jakovčević: Rezati materijalne troškove, smanjiti financiranje udruga i zamrznuti 2. mirovinski stup

Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost smatra da bi prvi potezi nove vlade trebali biti usmjereni na javnu administraciju.

U vezi sa smanjenjem troškova države Jakovčević je bio oštar. Smanjio bih materijalne troškove vojsci, policiji, zdravstvu i školstvu. Zamrznuo bih drugi mirovinski stup jer je to jedna velika prevara, rekao je Jakovčević. Okomio se i na nevladine udruge koje je nazvao parazitskim te rekao kako bi njima smanjio donacije za milijardu i pol do dvije.

Pročitajte više