Jakovčić odobrio: Radman istražuje utjecaj istarske hrane na organizam čovjeka

ISTARSKI župan Ivan Jakovčić i proslavljeni hrvatski znanstvenik Miroslav Radman danas su potpisali Sporazum o razvijanju originalnog projekta mjerenja antioksidacijskog potencijala mediteranskih namjernica.

Ravnatelj Mediteranskog instituta iz Splita Miroslav Radman je rekao kako nije slučajno da je prva znanstvena aktivnost Mediteranskog instituta u Istri. "Publicirali smo rad da je oksidacija osnova smrti stanica. Sve propada zbog toga. Antioksidansi su korisni. Našli smo ih u malim životinjicama i malim bakterijama koje su neuništive. U našim namirnicama možemo mjeriti koji je kapacitet u sprječavanju oksidacije. Mi želimo mjeriti kvalitetu života, uspoređivati i praviti izbore", kazao je Radman te dodao da će u Istri sve to moći raditi brže i efikasnije.

Istraživat će se utjecaj konzumacije istarskih proizvoda na organizam čovjeka

Istarski župan očekuje da će taj projekat biti dobro financiran i od strane Europske unije, ali podsjeća da prvo oni moraju uložiti neka sredstva. Objasnio je da će se u biti istraživati utjecaj konzumacije istarskih proizvoda na organizam čovjeka. "Prva će mjerenja uključivati voće i povrće te maslinova ulja i crno vino. Prioritet suradnje bit će istraživanje i razvoj izvornih istarskih poljoprivrednih proizvoda u cilju stvaranja osnove za proizvodnju, zaštitu i tržišnu valorizaciju tipičnih istarskih proizvoda Istre i njene prepoznatljivost kao gospodarski konkurentne, znanstveno atraktivne, a zdravstveno i ekološki sigurne regije", rekao je Jakovčić i dodao kako navodno nigdje u Europi ne postoji takav laboratorij.

Laboratorij bi mogao već samostalno početi raditi do kraja sljedeće godine. Istarska županija će u proračunu za 2011. godinu osigurati 400 tisuća kuna za kupnju opreme i uspostavu laboratorija.

Pročitajte više