Jambo: Uništene su mi lubenice, jagode i breskve, ostao sam bez 100 tisuća eura

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bivšem dugogodišnjem metkovskom gradonačelniku i saborskom zastupniku Stipi Gabriću Jambu krupa je uništila nasade lubenice, jagode i breskve. Da nije bilo iznenadne tuče u dolini Neretve, ovog ljeta ubrao bi više od 500 tona lubenica.

Na oko sedam hektara zasadio je 22 tisuće sadnica lubenica, od kojih nije ostalo ništa. Šteta je, kako procjenjuje, veća od 100 tisuća eura, piše Dubrovački vjesnik.

"Evo, pogledajte, ovdje su bile lubenice. Da je bilo sreće, brale bi se za mjesec dana. Ali sve je obrano u subotu poslijepodne", rekao je Jambo.

"Što su obrali, obrali su. Više nema ništa"

"Ali protiv sile prirode se ne može. Bogu hvala da nitko nije stradao jer je puno ljudi bilo vani po polju. Moji radnici su brali jagode i na svu sreću završili malo prije nego što je pala krupa. Ubrali su taj dan 210 gajbi plodova, odnosno oko 1300 kilograma. Što su obrali, obrali su. Više nema ništa za branje", rekao je.

Nekadašnji političar zasadio je više od 100 tisuća sadnica jagoda, na kojima je planirao ubrati i do 70 tona plodova.

"Jagode su pune uništenih zrelih i zelenih plodova. Mogle su se brati još najmanje dvadeset dana", tvrdi Jambo.

"Sve je satrano"

Ne preostaje mu ništa drugo nego čupati dvogodišnje sadnice kojima je ovo bila prva sezona i puna rodnost. Isto je i s plantažama lubenica.

"Sve je satrano. Za podignuti hektar lubenica treba uložiti deset tisuća eura. Pa možete misliti koji su to troškovi. Nije samo stradalo voće i povrće, krupa je sravnila i livadu djeteline pa onda možete misliti koja je to silina udaraca bila", rekao je Jambo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više