Jandroković je u Vatikanu. Kazao je da su odnosi Vatikana i Hrvatske izvrsni

Foto: Hina

MULTILATERALIZAM i jačanje demokracije odgovor su na aktualne izazove u svijetu, kazao je danas predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon sastanka s državnim tajnikom Svete Stolice za odnose s državama Paulom Gallagherom u Vatikanu s kojim je razgovarao o situaciji u regiji i svijetu. Jandroković je kazao da su na sastanku potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi između Hrvatske i Svete Stolice. "Izdvojio bih to da smo još jednom potvrdili izvrsne odnose koji postoje između RH i Svete Stolice", kazao je Jandroković u izjavi za novinare nakon sastanka s nadbiskupom Gallagherom. 

Jandroković zahvalio na svemu što je Sveta Stolica učinila za Hrvatsku

"Zahvalio sam još jednom na svemu što je Sveta Stolica učinila za Hrvatsku od početka naše neovisnosti. To je bila jedna od prvih zemalja koja nas je priznala i pružali su pomoć tijekom Domovinskog rata, tijekom našeg ulaska u Europsku uniju", podsjetio je. "Sveta Stolica je zemlja koja je prijateljska Hrvatskoj i vjerujem da će se ti odnosi produbiti i biti takvi i u budućnosti", kazao je.

Jandroković i Gallagher razgovarali su i o situaciji u hrvatskom susjedstvu. "Iskazao sam još jednom zabrinutost za položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ali isto tako sam rekao da je Hrvatska zainteresirana za proširenje Europske unije i spremni smo pomoći svim našim susjedima koji imaju ambiciju postati članicom Europske unije", kazao je.

Ponovno je naglasio i da hrvatski narod želi da kardinal Alojzije Stepinac bude proglašen svetim što je moguće prije te ponovio poziv Svetom Ocu da posjeti Hrvatsku. Velik dio razgovora bio je posvećen situaciji u svijetu, raznim međunarodnim pitanjima i izazovima. "Suglasili smo se da je najbolji odgovor na sve ove prijetnje i ugroze koje danas postoje u svijetu jačanje multilateralizma, jačanje demokracije kao odgovora na rastući populizam i, naravno, razgovori među državama, među narodima, koji jedini mogu riješiti probleme, dakle izbjegavanje nasilja i ratova na sve načine", kazao je.

Konkretnih razgovora o mogućem potpisivanju provedbenih sporazuma za Vatikanske ugovore nije bilo, kazao je. "O tome danas nije bilo riječi. Mi smo konstatirali da su naši odnosi izvrsni, da ih želimo produbljivati i da imamo visok stupanj razumijevanja i suglasja o mnogim temama, ali nismo išli u konkretne razgovore. To je više posao izvršne vlasti", zaključio je Jandroković.

Jandroković prisustvovao misi na hrvatskom

Jandroković je također u sklopu posjeta Vatikanu u krstionici Papinske bazilike svete Marije Velike prisustvovao misi na hrvatskome jeziku koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te je zatim otkrio klesanu kamenu ploču na hrvatskome jeziku i glagoljskom pismu. Pločom se komemorira činjenica da je papa Hadrijan II. još 868. godine odobrio starocrkvenoslavensku liturgiju i glagoljske liturgijske knjige, čime su se jedino Hrvati koristili u kontinuitetu zapadne rimske liturgije sve do II. Vatikanskog sabora i uvođenja vernakularnih jezika u opću liturgiju.

Pokrovitelji postavljanja ploče su Hrvatski sabor i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a Jandroković je tom prigodom istaknuo kako se njezinim postavljanjem na tom svetom mjestu ostavlja neizbrisivi trag o dubokoj povijesnoj vezi Hrvata i Katoličke crkve. Jandroković se u sklopu dvodnevnog radnog posjeta Italiji u četvrtak sastao s predsjednicom Senata Mariom Elisabetom Alberti Casellati te je posjetio Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U petak se pak sastao s potpredsjednicom Zastupničkog doma talijanskog parlamenta Marijom Ederom Spadoni i predsjednicom Odbora za vanjske i europske poslove Martom Grande.

Pročitajte više