Jandroković ne zna hoće li Vesna Pusić biti smijenjena sa čela Nacionalnog odbora

TIJEKOM večerašnje emisije Otvoreno šef hrvatske diplomacije Goran Jandroković nije mogao reći hoće li Vesna Pusić ostati na čelu Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Jandroković je, komentirajući pojedine medijske natpise kako je Sanader nezadovoljan radom HNS-ove čelnice, rekao "kako će se vidjeti" koja je njena sudbina, ali da za to on nije nadležan nego Sabor. Prema njegovom mišljenju, Nacionalni odbor je u nekim stvarima bio dobar, a u nekima nije.

Ni sama Vesna Pusić nije znala odgovoriti na pitanje hoće li biti smijenjena, ali da na to "parlamentarna većina ima pravo", te da predsjednik Nacionalnog odbora može biti i Branimir Glavaš.

"Hrvatska je izgubila vrijeme, ali to je bio slučaj sa svakom zemljom-kandidatom za EU"

Sama je emisija bila posvećena eventualnim posljedicama irskog odbijanja Lisabonskog ugovora na proces priključenja Hrvatske EU. Goran Jandroković je rekao da na temelju svih razgovora koje je imao sa svojim europskim kolegama ne može reći da će događaji od četvrtka i petka imati ikakav učinak, odnosno da Hrvatska mora nastaviti svoj proces. Kao pravnu osnovu za priključenje Hrvatske je spomenuo mogućnost donošenja amandmana na Sporazum iz Nice.

Jandroković je optimist i zbog toga što predsjedanje Unijom u srpnju preuzima Francuska, a čija vlada traži otvaranje svih poglavlja u pregovorima s Hrvatskom do kraja godine.

Jandrokovićev optimizam dijeli i Hannes Swoboda, izvjestitelj za Hrvatsku pri Europskom parlamentu. Prema njegovom mišljenju, irski bi se problem mogao riješiti prije ili za vrijeme novih izbora za Europski parlament u svibnju sljedeće godine. Također je spomenuo mogućnost da Sporazum o priključenju Hrvatske bude jedan od osnova za rješenje europske institucionalne krize. Swoboda smatra kako bi Hrvatska mogla simbolički prihvatiti Lisabonski ugovor.

Swoboda je svjestan da je Hrvatska izgubila vrijeme koje je mogla iskoristiti za reforme, ali "je to bio slučaj sa svakom zemljom". Na njenoj vladi je sada zadatak da stekne potporu naroda za reforme nužne za postupak priključenja.

Optimizam je dijelio i SDP-ov saborski zastupnik Neven Mimica, te ustvrdio kako Hrvatska ima jamstva za ulazak u EU još od 2005. godine.

Vesna Pusić je rekla da postoje razni scenariji - od novog irskog referenduma, do posebnog sporazuma, ali da zadaća Hrvatske ostaje ista. Jedini je problem taj što bi u svemu tome daleko važnija bila uloga Europskog vijeća, odnosno odluke europskih vlada.

Pusić je također smatrala da se izgubilo vrijeme u pregovorima, a za što je najbolji primjer taj da se dva puta morala osmišljavati reforma pravosuđa. Međutim, sada se "uhvatio tempo" i Hrvatska će nužne reforme provesti zadovoljavajućom brzinom.

R.R.

Pročitajte više